Dit staat er op het menu voor de Belgische agenten tijdens bezoek Trump

Duizenden Belgische agenten staan vandaag paraat om het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump in goede banen te leiden. Maar wat staat er op het menu om de agenten tijdens hun vaak lange shiften op de been te houden?
Archiefbeeld

1. Eigen boterhammetjes

"Omdat we met zoveel mensen zijn en er zoveel tactieken zijn die kunnen veranderen door de dag, is het soms moeilijk om iedereen te voorzien. Daarom hebben we aan de agenten gevraagd om ook zelf iets van eten te voorzien", begint Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie zijn uitleg. 

De agenten krijgen in ruil voor hun eigen boterhammetjes wel een maaltijdvergoeding. 

2. Op restaurant

Daarnaast zijn er ook een aantal speciale ploegen voorzien die de mensen op het terrein kunnen aflossen, zodat ze iets kunnen gaan eten in een van de drie restaurants die speciaal voorzien zijn. In één restaurant is de keuken zelfs de hele nacht open.

Wat staat er zoal op de kaart? "Er is een heel divers aanbod", zegt De Waele. "Op het menu staan zowel koude schotels als warme maaltijden. Ook voor een belegd broodje kunnen de mensen daar terecht." Ter info: ook aan de vegetariërs is gedacht met een vegetarische optie. 

3. Rijdende kantines

Als laatste rijden er ook busjes rond om de agenten ter plaatse te voorzien. "Bij mensen die niet de gelegenheid hebben om te gaan eten in het restaurant, zal het busje sneller langskomen."

Het aanbod: "Water, soep, appels en ook een suikerwafel zal er wel te vinden zijn. We noemen die busjes ook wel onze rijdende kantines", vertelt De Waele. 

Flexibiliteit is het codewoord

Bij grote evenementen is het standaard dat agenten zo toch de gelegenheid hebben om een maaltijd te nuttigen, benadrukt De Waele. Maar een ordedienst van 100 man is natuurlijk nog iets helemaal anders dan een van enkele duizenden. Flexibiliteit lijkt dan ook het codewoord. 

"Politiemensen moeten toch enigszins flexibel zijn. Iemand die drie keer per dag op een vast tijdstip iets wil eten, wordt misschien beter geen politieman of -vrouw."

Meest gelezen