Duizenden mensen betogen tegen de komst van Trump in Brussel

Aan het Brusselse Noordstation hebben zo'n 9.000 manifestanten deelgenomen aan een optocht door de hoofdstad in het kader van de protestmars "Trump not Welcome". Eerst waren er enkele toespraken, en daarin werd de straffe taal niet geschuwd. "Trump noemt alle Mexicanen verkrachters, maar hij mag vrouwen wel zomaar in het kruis grijpen. Wij zijn hier vandaag met duizenden samen om hem figuurlijk terúg in het kruis te grijpen", zei Jeff Jonckers van ABVV-Jongeren.

Tijdens de talrijke toespraken op het podium aan het Noordstation, passeerde zowat elke mogelijke Trump-maatregel van de voorbije maanden de revue. Vooral het opdoeken van "Obamacare", het systeem voor ziekteverzekering onder voorganger Barack Obama, en het gebrek aan maatregelen voor het klimaat konden op veel boegeroep rekenen bij de aanwezige betogers.

"Trump brengt met zijn klimaatbeleid de hele wereld in gevaar", aldus Jonkers. De talrijk opgekomen feministen, richten hun pijlen vooral op de seksistische uitlatingen van de president. "Als Trump vandaag goede vriendjes is met Saoedi-Arabië, waar vrouwen zelfs veroordeeld kunnen worden als ze verkracht worden, dan moeten álle vrouwen hun stem laten horen" aldus Vrouwenraad-voorzitster Magda De Meyer, met roze "pussy-hat".

Tot slot kwamen ook de mensenrechten aan bod. "Trumps palmares inzake mensenrechten is bijzonder pover", aldus Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Wij willen dat de VS opnieuw de rol van gidsland inzake mensenrechten opneemt".

Onder meer PS-voorzitter Elio Di Rupo stapte mee op. Hij noemt de Amerikaanse president gevaarlijk en onvoorspelbaar.

De manifestanten trokken in optocht door de hoofdstad en verzamelden vanavond opnieuw aan het Noordstation, waar de betoging met enkele optredens afsloot.

Dat er 9.000 mensen zijn komen opdagen noemt tv-collega Thomas De Graeve in "Terzake" een succes voor een betoging waartoe via Facebook is opgeroepen. 

Al dat protest liet de Amerikaanse president niet aan zijn hart komen. "Bedankt voor het warme welkom in Brussel, België deze namiddag", twitterde hij vanavond.
 

 

Meest gelezen