HERBELEEF: Zo verliep de eerste dag van Trumps bezoek aan Brussel

De Amerikaanse president Donald Trump is vandaag en morgen op bezoek in ons land. Vandaag ontmoette hij koning Filip en premier Michel. Het zwaartepunt van zijn bezoek ligt morgen, met onder meer de NAVO-top in Brussel. Herbeleef de eerste dag van zijn bezoek in onderstaande liveblog.

19 uur: Eerste dag Trump in België zit erop

Na het overleg met premier Charles Michel is president Donald Trump naar de residentie van de Amerikaanse ambassade in ons land vertrokken. Volgens onze informatie heeft hij vanavond geen officiële plannen meer. Het is ook in de residentie dat hij naar alle waarschijnlijkheid zal slapen. Zijn vrouw Melania Trump slaapt wellicht in The Hotel even verderop. 

18.45 uur: Michel geeft uitleg aan pers over ontmoeting

Premier Charles Michel heeft na zijn overleg met Donald Trump de pers te woord gestaan. Michel heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat er een verschil is tussen "de presidentskandidaat Donald Trump en de president Donald Trump", waarmee hij verwijst naar de "hellhole"-uitspraak. "Het was een gesprek zonder taboes met directe boodschappen van beide kanten."

Donald Trump zelf zal geen verklaringen afleggen. 

18.40 uur: 6.000 betogers op de been

Volgens officiële cijfers van de Brusselse politie zijn er 6.000 manifestanten op de been.

18.30 uur: Overleg tussen Trump en Michel afgelopen

Het overleg tussen Trump en Michel is afgelopen. Het heeft ongeveer een uurtje geduurd.

18 uur: Betoging tegen Trump is vertrokken

De duizenden demonstranten zijn zonet aan het Brusselse Noordstation vertrokken voor een optocht door de hoofdstad. "Trump noemt alle Mexicanen verkrachters, maar hij mag vrouwen wel zomaar in het kruis grijpen. Wij zijn hier vandaag met duizenden samen om hem figuurlijk terúg in het kruis te grijpen", zei Jeff Jonckers, coördinator bij ABVV-Jongeren, bij de start.

17.34 uur: Massale politieaanwezigheid aan The Hotel

Aan het Brusselse hotel "The Hotel" is heel wat politie aanwezig. In het hotel - waar ook Barack Obama sliep in 2014 - zal waarschijnlijk first lady Melania Trump overnachten. De kans lijkt groot dat de Amerikaanse president zélf in de residentie van de Amerikaanse ambassade zal slapen. 

17.22 uur: Ontmoeting met premier Michel van start

Na zo'n twintig minuten is het onderhoud tussen president Donald Trump en koning Filip afgelopen. Nu volgt een werkvergadering met premier Charles Michel, die Trump bij het begin welkom heette. Ook minister van Defensie Steven Vandeput en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn aanwezig. 

"Het is een eer om hier te zijn. We hebben naar dit bezoek uitgekeken", zegt Trump. Tijdens het bezoek zal het ook gaan over terreur. Trump verwees naar de aanslag in Manchester. "We zullen deze strijd winnen." De president hoopt ook dat beide landen op "verschillende vlakken" met elkaar kunnen samenwerken.

17.13 uur: Duizenden betogen tegen Trump

Aan het station Brussel-Noord stromen momenteel duizenden betogers toe voor de "Trump not Welcome"-mars. Zij zullen straks een optocht houden in Brussel, niet tegen Trump zélf, maar wel voor de ideeën waarvoor hij staat. De protestmars kwam er op initiatief van enkele studenten uit Gent en Brussel, maar groeide al snel uit tot een grootschalige betoging met de steun van meer dan zeventig middenveldorganisaties, waaronder verschillende vakbonden, milieuorganisatie Greenpeace, de Vrouwenraad en Hart boven Hard.

16.53 uur: Trump komt aan bij koninklijk paleis

Trump is aangekomen aan het koninklijk paleis, waar hij een kort onderhoud zal hebben met koning Filip. Ook Melania Trump en koningin Mathilde zijn erbij. Daarna volgt - eveneens op het paleis - een werkvergadering van een klein uur met eerste minister Charles Michel voor het politieke onderdeel.

"Nadien zal Charles Michel de pers te woord staan", zegt VRT-journalist Jan Balliauw ter plaatse. "Trump zelf zullen we niet horen. Hij zal in de 29 uur die hij in België is geen persconferenties geven. Enkel een korte speech bij de NAVO staat op het programma."

16.33 uur: Verkeer in Brussel ligt lam

De Brusselse Binnenring is sinds tien minuten helemaal stilgelegd. "Overal staan er agenten klaar om de colonne te begeleiden", zegt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck ter plaatse. "Van hieruit gaat de Amerikaanse president naar de E40." De files in en rond Brussel groeien stevig aan. Een precies overzicht van de files vindt u op onze verkeerspagina

16.30 uur: Trump stapt in The Beast

Na een korte ceremonie op de luchthaven van Melsbroek is Trump in "The Beast" gestapt. De Amerikaanse president rijdt meteen door naar het koninklijk paleis, waar hij een ontmoeting heeft met premier Charles Michel en koning Filip.

16.20 uur: Trump zet voet op Belgische bodem

De rode loper is uitgerold, de Amerikaanse president Donald Trump is uitgestapt. De muziekkapel zorgt voor een muzikaal intermezzo. 

16.12 uur: Donald Trump geland in België

Enkele minuten na het eerste vliegtuig is de Air Force One geland op Zaventem. Het vliegtuig taxiet nu naar de militaire luchthaven van Melsbroek. 

16.05 uur: Vliegtuig geland, maar niet Trump

Het leek er even op dat de Air Force One van de Amerikaanse president al landde op Zaventem, maar het bleek uiteindelijk om een bijkomend vliegtuig te gaan. Donald Trump komt er zo dadelijk aan. 

15.40 uur: Melsbroek is klaar voor de ontvangst

De militaire luchthaven van Melsbroek is klaar om president Donald Trump te ontvangen. De trap waarlangs Trump voet op Belgische grond zal zetten, staat al klaar. Premier Michel was naar verluidt al een uur op voorhand ter plekke. 

Rond 15.20 uur begon een repetitie van de ontvangst. De fanfare van het leger zal een streepje muziek spelen voor de Amerikanen. Verderop staan enkele rijen luxewagens en tientallen politiemotoren klaar om de president en zijn gevolg snel naar het centrum van Brussel te brengen. "Alles is tot in de puntjes voorbereid", zegt VRT-journalist Thomas De Graeve. "De Amerikanen hebben alle touwtjes duidelijk in handen." 

The Beast, de rijdende bunker van Trump

De Amerikaanse president wordt rondgereden in “The Beast”, ook als hij op reis is. Het rijdende fort moet Donald Trump - de machtigste man ter wereld - veilig en wel van bestemming naar bestemming rijden. Wat de auto zo speciaal maakt? U leest het in dit artikel

Melania Trump bezoekt straks Child Focus

Melania Trump, de vrouw van de Amerikaanse president, bezoekt straks Child Focus, de organisatie voor vermiste kinderen waar koningin Mathilde erevoorzitster van is. "De First Lady heeft een bijzondere interesse in veilig internet", zegt CEO Heidi De Pauw. "Child Focus is al meer dan tien jaar actief in de preventie van veilig internet en onlineveiligheid van kinderen en jongeren." 

Druk programma voor de boeg

Trump zal in totaal twee dagen in ons land verblijven. Hij heeft een behoorlijk druk programma voor de boeg. Zo staat er vanavond een ontmoeting met koning Filip en premier Charles Michel op de agenda. Morgen is er een werkvergadering met premier Michel en de Franse president Emmanuel Macron en vindt uiteraard ook de NAVO-top plaats. Het volledige programma kunt u hier lezen. 

14.30 uur: Trump vertrekt naar België

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn bezoek aan Italië afgerond en heeft het vliegtuig genomen richting België. Hij zal rond 16 uur aankomen in ons land. 

Meest gelezen