Morrissey aan Theresa May: "De jongeren van Manchester zijn al gebroken"

De Britse muzikant Morrisey was de afgelopen dagen in zijn geboortestad Manchester om zijn verjaardag te vieren. In een Facebookpost schrijft hij zijn woede om de aanslag in de Manchester Arena van zich af. Onder andere de Queen en Theresa May moeten het ontgelden. "Hoe makkelijk is het om niet bang te zijn, als je afgeschermd wordt van de vuurlinie. De mensen hebben die bescherming niet."

"Ik was mijn verjaardag aan het vieren in Manchester, toen het nieuws van de bom in de Manchester Arena binnenliep", schrijft hij. "De woede is monumentaal. Hoe zal dit ooit stoppen?"

In de facebookpost trapt de muzikant wild om zich heen. "Theresa May zegt dat zulke aanslagen "ons niet zullen breken", maar ze leeft zelf in een kogelvrije bubbel en zij moet vandaag klaarblijkelijk geen jonge mensen gaan identificeren in de lijkenhuizen van Manchester."

"Ook, "ze zullen ons niet breken", betekent dat de tragedie haar niet zal breken, noch haar immigratiepolitiek. De jongeren van Manchester zijn al gebroken, maar toch bedankt, Theresa."

Hij haalt ook uit naar de Queen. "De Queen krijgt absurd lof voor haar "sterke woorden" tegen de aanslag, maar het tuinfeest in Buckingham Palace vandaag wordt niet geannuleerd. Daar mag geen kritiek op komen in het Groot-Brittannië waar de pers vrij is."

Ook de reactie van de burgemeester van Londen Sadiq Khan en de burgmeester van Manchester Andy Burnham kunnen op geen genade rekenen in de ogen van de muzikant. "Sadiq Khan veroordeelt IS niet", schrijft hij. "Andy Burnham zegt dat de aanval het werk is van een "extremist". Welk soort extremist? Een extreem konijn?"

Hij vindt het makkelijk voor politici om te zeggen dat ze niet bang zijn. "Ze zijn nooit het slachtoffer. Hoe makkelijk is het om niet bang te zijn, als je afgeschermd wordt van de vuurlinie. De mensen hebben die bescherming niet."

Morrissey kwam eerder al onder vuur te liggen voor zijn nationalistische ideeën en ook nu lokken zijn uitspraken kritiek uit.

Meest gelezen