Nederlandse tv stopt met Groot Dictee, VRT: "Huidige formule kunnen we moeilijk voortzetten"

De Nederlandse omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Het jaarlijkse televisieprogramma dat al 26 jaar te zien was, stopt per direct. De kijkcijfers zijn te laag en het programma is over zijn hoogtepunt heen, meent de omroep. De VRT gaat op zoek naar alternatieven.
archieffoto: Freek Braeckman en Philip Freriks in december 2016.

"Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad", zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR in de Volkskrant. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000."

De NTR heeft volgens haar gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. "Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg."

De Nederlandse presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, is teleurgesteld. "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet." Freriks las de voorbije edities het Dictee voor samen met de Vlaamse presentator Freek Braeckman.

"Opportuniteit om alternatieven te zoeken"

De Nederlanders organiseren elk jaar in december het Groot Dictee, maar er doen ook altijd veel Vlamingen mee. Het Dictee wordt ook uitgezonden op Canvas. "Als een partner zich uit het concept van een taalwedstrijd tussen Vlamingen en Nederlanders terugtrekt, dan kunnen wij deze formule moeilijk voortzetten", zegt de VRT in een reactie. "Maar dit is wel een opportuniteit om alternatieven te zoeken. Dat gaan we zeker doen."

Het recentste Dictee, geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden, werd door Vlaanderen gewonnen. Nu lijkt het er dus op dat dit het definitieve einde is voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Jurylid Ludo Permentier: "Het was anti-televisie"

Voor vast jurylid Ludo Permentier (foto in tekst) kwam het nieuws niet als een verrassing en hij heeft ook wel enigszins begrip voor de beslissing. "We wisten dat de Nederlandse omroep klachten had over het kijkcijfer", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat is gedaald en vooral eind vorig jaar heeft het een klap gekregen, maar dat heeft voornamelijk te maken met het tijdstip waarop het geprogrammeerd is, in Nederland om 21.30 uur 's avonds. Dat is heel laat voor een programma dat zo traag is."

Volgens Permentier was het ook antitelevisie. "Ik begrijp zelf niet hoe je daar een hele avond naar kan kijken, tenzij je zelf mee schrijft. Dat bleek wel zo te zijn. Het was wel actiever, maar niet op het beeld. Dat zag er heel statisch en plechtmatig uit."

Permentier weet niet of er nog een toekomst is voor het Dictee. "Wat mij verwonderde in heel die geschiedenis van het stopzetten, is dat het is uitgegaan van een van de vier partners. Het ging altijd om twee omroepen (NTR en Canvas) en twee kranten (De Volkskrant en De Morgen, vroeger De Standaard). Eentje zegt nu: we stoppen. Het zou wel prettig zijn mocht het kunnen doorgaan, maar ik begrijp dat het geen tv van vandaag meer is en dat men er een andere stijl moet proberen aan te geven. Op de radio zijn er al pogingen geweest met Ruth Joos, maar ik denk dat mensen minder bereid zijn om op de webcam te kijken. Ik denk dat we dat een keer of 5 gedaan hebben en dat waren wel leuke radioprogramma's."

Meest gelezen