Premier Michel: "Gesprek met Trump verliep hartelijk, respectvol en zonder taboes"

Na zijn onderhoud met de Amerikaanse president Donald Trump heeft premier Charles Michel (MR) zich op een kort persmoment vrij positief uitgelaten over zijn gesprekspartner. Hij had het ook nog over een hartelijk, respectvol en direct gesprek. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat hij "een andere president " heeft gezien.

Vorig jaar, even na de aanslagen in Brussel, leek er nog een haar in de boter te zitten tussen - toen nog presidentskandidaat - Donald Trump en premier Charles Michel. Trump had Brussel een hellegat (hellhole) genoemd, en Michel zei toen in de VS dat "een kandidaat" misschien niet welkom zou zijn in Brussel.

Vandaag, na een ontmoeting tussen beide heren, lijkt al die animositeit verleden tijd. "Het was hartelijk, respectvol en direct", zegt Michel. "Het ijs was onmiddellijk gebroken. Vanaf het moment dat hij uit het vliegtuig was gestapt, kwam er een boodschap van enthousiasme voor ons land." 

"Er is wellicht de kandidaat Donald Trump, en nu is er de president Donald Trump", concludeert Michel. "Vandaag heb ik vooral complimenten gekregen." Onze premier had het nog over "een gesprek zonder taboes, zonder diplomatieke taal, met zeer directe boodschappen van beide kanten".

Michel heeft Trump zijn boodschap gegeven, namelijk dat meer multilateralisme nodig is voor meer veiligheid in de wereld en dat mensenrechten en onze fundamentele vrijheden belangrijk zijn. De boodschap van Trump dat ons land "meer financiële verantwoordelijkheid voor onze eigen veiligheid moet opnemen", is ook aangekomen.

"Er was twijfel over de politieke wil in Washington om sterke banden met Europa te hebben", zegt Michel. "Daarover heb ik duidelijke taal gehoord. Er is een wil om een sterke as tussen Europa en de VS te houden." De premier houdt wel een slag om de arm: "We zullen zien de komende jaren."

"Andere president gezien"

"Ik heb een andere president gezien dan je zou verwachten", bevestigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in "Terzake". Hij was samen met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) aanwezig bij het onderhoud tussen Michel en Trump. 

Vandeput bevestigt dat Trump verlangt dat de Europese landen meer gaan besteden aan Defensie. Hij wijst erop dat ons land wil stijgen naar een budget dat "de Europese middenmoot" spendeert. "Zij gaan ervan uit dat wij goed moeten uitgerust zijn als we "gewapend" willen zijn."

Trump wil dat de NAVO zich engageert bij de strijd tegen terreurgroep IS. "Het is belangrijk dat we de strijdbijl opnemen tegen het terrorisme in het kader van de NAVO", reageert Vandeput. Maar echt concreet is de minister niet, ook niet als het gaat over de verlenging van de Belgische F-16-missie in Jordanië/. "Als de regering beslist, kunnen we alles",klinkt het. Of: "We moeten dit serieus overwegen."

Meest gelezen