Proces tegen terreurcel van Jumet start: wie zijn de verdachten?

Vandaag begint in Charleroi het proces van de terreurcel van Jumet. Vijf mannen en 2 vrouwen staan er terecht als leider en leden van een terroristische groep. Eén van de verdachten is de dochter van de eerste schepen van Molenbeek.

De 7 verdachten zijn bijna allemaal geboren in België en wonen in Charleroi en in verschillende Brusselse gemeenten. De cel draait vooral rond een koppel dat samen met hun kinderen naar Syrië wilde vertrekken. Een paar dagen na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 kwam het geradicaliseerde koppel in het vizier van de speurders. Begin vorig jaar werden ze opgepakt. Ze waren ook op zoek naar wapens.

Van in het begin was het duidelijk hoe groot de rol van sociale media in dit dossier waren. Facebook, maar vooral Whatsapp en Telegram werden volop ingezet om mekaar en anderen te radicaliseren. Ze stonden met mekaar in contact via de apps, maar maakten zo ook plannen om naar Syrië te vertrekken en om in Europa aanslagen te plegen. In dit dossier is er dan ook veel samenwerking geweest tussen speurders in Frankrijk en België.

Molenbeek

5 van de 7 jongeren komen uit Brusselse gemeenten en ook Molenbeek duikt weer op: de dochter van de eerste schepen van Molenbeek is één van de verdachten. Zij heeft een religieus huwelijk gesloten met een andere verdachte en staat terecht als lid van een terroristische organisatie. Die religieuze huwelijken spelen ook een belangrijke rol in deze rechtszaak.

De verdachten organiseerden via het internet huwelijken tussen jonge Belgische meisjes en jihadi's in Syrië, maar er werden ook in ons land huwelijken afgesloten. De dochter van de Molenbeekse schepen zou daar ook een rol in hebben gespeeld. Die huwelijken worden gezien als de eerste stap in een vertrek naar Syrië.

Het meisje met de gasflessen

En er duikt nog een bekende naam op in dit onderzoek: die van Inès Madani. Dat is het Franse meisje dat van plan was een aanslag te plegen in het centrum van Parijs, vlak bij de Notre-Dame. Zij parkeerde daar een auto met 5 gasflessen. Twee verdachten van de cel van Jumet zijn begin januari 2016 naar Parijs gegaan om Inès Madani te ontmoeten. Verschillende verdachten stonden in contact met het 19-jarige meisje, vooral via Telegram, een versleutelde app die door veel terroristen gebruikt wordt. Dit dossier lijkt bij uitstek aan te tonen hoe makkelijk en hoe snel radicalisering en de bijhorende contacten kunnen gaan.

IS-aanhangers

De 7 staan terecht als leider en leden van een terroristische organisatie. De meesten bekennen ook gewoon en geven toe dat ze IS-aanhangers zijn. Zelfs over hun vertrek naar Syrië en hun plannen om aanslagen te plegen in Europa zijn ze redelijk open. 2 verdachten staan ook terecht voor incidenten met agressie: een man heeft bij zijn arrestatie 2 politieagenten aangevallen met hamer. De vrouwelijke hoofdverdachte staat ook terecht voor het dreigen met het plegen van een terroristische moord. Ze heeft 2 familieleden bedreigd met een mes.

Meest gelezen