Trump bij de paus: "We kunnen vrede gebruiken"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een bezoek gebracht aan paus Franciscus in het Vaticaan. Trump had een privé-audiëntie met de katholieke leider van ongeveer een half uur. Zijn vrouw Melania, zijn dochter Ivanka en zijn schoonzoon Jared Kushner mochten de paus groeten.

Het bezoek begon met een handdruk. Hoewel de leiders eerder al lijnrecht tegenover elkaar stonden met hun visie op migratie en klimaatverandering, werd het een vredevolle ontmoeting.

Trump bedankte de paus voor de ontvangst en vond het een grote eer. Na een gesprek van een half uur ontmoette de paus het gevolg van Trump. De paus maakte een grapje met Melania, die afkomstig is uit Slovenië. "Wat geef je hem te eten, potizza?", vroeg hij. Hij verwees daarmee naar zijn favoriete Sloveens dessert. De first lady lachte instemmend.

Opvallend was dat Melania en Ivanka hun hoofden bedekt hadden als teken van respect voor de paus. Dat deden ze niet in Saudi-Arabië.

AFP or licensors

Cadeaus

Trump en de paus wisselden ook cadeaus uit. Trump gaf de paus een eerste uitgave van de werken van Martin Luther King, een gegraveerde steen van het King Memorial in Washington en een bronzen sculptuur van een bloeiende lotus, getiteld "Rising above".

De paus gaf een medaille aan Trump die een boodschap van vrede uitdroeg. "We kunnen vrede gebruiken", zei de Amerikaanse president. De paus overhandigde ook nog drie pauselijke documenten aan Trump, waarin hij zijn pausschap en prioriteiten definieert, zoals familie en milieu. De paus zei dat hij ze persoonlijk voor Trump gesigneerd had. De president zei dat hij ze zeker zou lezen. Bij het afscheid zei Trump: "Dank u, ik zal niet vergeten wat u gezegd hebt."

AFP or licensors

Hoop om samen te werken

Na de ontmoeting verspreidde het Vaticaan een persbericht. Daarin werd de hoop uitgesproken om samen te werken rond gezondheidszorg, hulp aan immigranten en bescherming van christelijke gemeenschappen in het Midden-Oosten.

De Amerikaanse president is nu onderweg naar België, waar hij rond 16 uur zal aankomen.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen