Trump doet opnieuw de "Trumpshake", maar Michel houdt goed stand

Onze premier leek voorbereid op de befaamde "Trumpshake" waarbij de Amerikaanse president bij een handdruk de handen hard in zijn richting trekt. Michel liet zich niet doen en trok terug, maar andere staatshoofden en wereldleiders hielden minder goed stand.
AFP or licensors

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Amerikaanse president vandaag en morgen in ons land is. Trump is op de militaire luchthaven van Melsbroek ontvangen door premier Charles Michel. Toen hij net van de trappen kwam, gaven beide heren elkaar al een korte handdruk, maar dat was net iets te ver van onze camera's om goed te zien hoe dat handen schudden eraan toe ging.

Gelukkig kregen we een tweede kans. Na korte verwelkoming door de muziekkapel en op weg naar the Beast drukken de premier en de president elkaar opnieuw de hand. Hier lijkt Trump toe te slaan met zijn befaamde "Trumpshake". Hij trekt onmiddellijk nadat de handen elkaar raken beide handen hard in zijn richting. Onze premier lijkt echter goed voorbereid en laat zich niet doen: Michel trekt iets minder hard, maar kordaat de handen terug zijn richting uit.

(lees verder onder de video)

Premier Michel houdt dus goed stand, maar dat kan niet van alle staats- en regeringsleiders gezegd worden die ooit al eens Trump zijn hand hebben geschud. Vraag dat maar aan de Japanse premier Shinzo Abe. Tijdens een persmoment in de Oval Office enige tijd terug volgde een wel erg lange handdruk. De twee leiders schudden maar liefst 18 seconden de hand. Hoewel Trump zijn Japanse collega meerdere keren vertelde dat hij een stevige handdruk heeft, sprak het gezicht van Abe na die 18 seconden wel boekdelen.

(lees verder onder de video)

Dat het -net als bij Michel- ook anders kan toont de ontmoeting tussen Trump en zijn Canadese collega, premier Justin Trudeau aan. Hier bleken de twee op het vlak van hun handdruk erg aan elkaar gewaagd. Bij zijn aankomst aan het Witte Huis geven ze een stevige handdruk, waarbij geen van de twee de overhand krijgt. Of het feit dat Trudeau buiten zijn uren bokst hier iets mee te maken, is niet bekend.

(lees verder onder de video)

U hoeft overigens geen staatshoofd te zijn om een vreemde handdruk te krijgen van Trump. Zo gaf Trump als pas verkozen president op 9 november vorig jaar een overwinningsspeech. Hij sprak daarin verzoenende taal en bedankte op het einde zijn vicepresident Mike Pence met een stevige handdruk, heel stevig.

(lees verder onder de video)

Op 1 februari nomineerde Donald Trump Neil Gorsuch als nieuwe opperrechter in het Hooggerechtshof. Hij bezegelde de nominatie met - alweer - een forse handdruk.

Meest gelezen