Trump gaat op reis en neemt mee: 30 vrachtvliegtuigen, 55 voertuigen en één Beast

Gewone stervelingen proberen bij lange vliegtuigreizen de bagage zoveel mogelijk te beperken om stevige toeslagen te voorkomen, als Amerikaanse presidenten gaan reizen, wordt niet op een vrachtvliegtuig of een limousine meer of minder gekeken: enkele opvallende cijfers en weetjes over het Trumpbezoek op een rij.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump is vanavond aangekomen in Brussel. Het zwaartepunt van het bezoek ligt op donderdag. In zijn kielzog heeft de Amerikaanse president een grote delegatie mee van ongeveer 1.000 mensen. Dat zijn niet alleen stafmedewerkers van het Witte Huis, maar ook logistiek personeel en uiteraard bijkomende beveiliging. Niet iedereen komt samen met Trump aan, een groot deel is hier al op voorhand om ervoor te zorgen dat alles vlot en vooral veilig verloopt.

Alles samen zal de Amerikaanse delegatie zich volgens NOS in 56 voertuigen verplaatsen: veelal grote, stevige en gepantserde zwarte auto’s met geblindeerde ramen, waaronder 14 limousines. Een van die limousines is The Beast: de hyperbeveiligde auto waar de president zelf zich in verplaatst. Die auto is een kleine tank met deuren van 20 centimeter dik die een aanslag moeten weerstaan. Om al die voertuigen naar ons land te brengen, zijn niet minder dan 30 vrachtvliegtuigen nodig.

De Amerikaanse delegatie zou bovendien volgens Israëlische media ook 3 vrachtwagens vol kogelvrij glas mee hebben om op te stellen op strategische plaatsen. Bij de tussenstop in Israël bijvoorbeeld wordt het glas voor de ramen van de hotels geplaatst waar de delegatie daar verblijft.

4.000 à 5.000 politieagenten

Brussel is een belegerde vesting. Zo draconisch leken de maatregelen bij het bezoek van Barack Obama enkele jaren geleden, zo vertrouwd lijkt het nu. Toen die vorige Amerikaanse president twee keer op korte tijd naar ons land kwam, werd het dreigingsniveau op bepaalde plaatsen in ons land tijdelijk verhoogd naar niveau 3. Ter vergelijking: zonder bezoek van Trump staat het dreigingsniveau voor het hele land al geruime tijd op niveau 3. De aanslag deze week in Manchester, zal bij de veiligheidsdiensten de zenuwen nog meer gespannen doen staan.

De hinder begint vanavond, maar zal vooral morgen groot zijn. Belangrijke verkeersassen worden volledig verkeersvrij gemaakt. In grote delen van de hoofdstad geldt een parkeerverbod, ook voor fietsen en bromfietsen. Alle samen worden 4.000 à 5.000 Belgische politieagenten ingezet om de veiligheid te garanderen. Om veiligheidsredenen is de politie karig met bijkomende informatie.

Die agenten zijn er uiteraard niet alleen voor de veiligheid van de Amerikaanse president. Er worden nog tientallen andere staats- en regeringsleiders verwacht op de NAVO-top, de eigenlijke aanleiding van het bezoek van Trump. Bovendien worden er zo’n 10.000 anti-Trumpbetogers verwacht in het centrum van de stad. Ook daarvoor worden extra veiligheidsmensen opgetrommeld. Ook het bezoek van Erdogan gaat mogelijks gepaard met protest en eventueel zelfs relletjes.

Om alles veilig te laten verlopen, krijgt ons land ook hulp van de buurlanden. Nederland zou drone-experts sturen en Luxemburg zou zelfs een honderdtal agenten uitlenen. De Amerikaanse delegatie heeft ook eigen beveiligingsagenten mee. Hoewel strikt genomen de Belgische overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van Trump, houden de Amerikanen -zeker op dat gebied- de touwtjes stevig in handen. De kostprijs van dit alles is nog niet helemaal duidelijk, maar de bezoekjes van Obama enkele jaren terug kostten ongeveer 1 miljoen euro.

Huismus Trump

België is de voorlaatste tussenstop op de allereerste buitenlandse reis van Donald Trump als Amerikaanse president. Trump breekt graag met tradities en deze trip is daarvan geen uitzondering. Volgens CNN heeft geen enkele van zijn voorgangers van de afgelopen halve eeuw zo lang -119 dagen- gewacht met een buitenlandse trip te maken. Los van zijn bijna wekelijkse uitstapjes naar zijn buitenverblijf in Mar-o-Lago is de Amerikaanse president vooral thuisgebleven. Zijn voorganger Obama ging een maand na zijn eedaflegging al langs in Canada. Alleen Lyndon B. Johnson stelde het langer uit, maar dat kwam vooral omdat zijn voorganger John F. Kennedy werd vermoord.

Bovendien is ook de eerste bestemming van Trump opvallend. De Republikein is de eerste Amerikaanse president sinds Jimmy Carter die voor zijn eerste buitenlandse reis niet naar buurland Mexico of Canada trekt. In plaats daarvan is Saudi-Arabië de eerste bestemming van Trump.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Na Saudi-Arabië is het circus doorgereisd naar Israël en ook dat is een primeur. Volgens Israëlische media gaat het om de eerste rechtstreekse vlucht tussen Saudi-Arabië en Israël. Hoewel beide landen beperkt inlichtingen uitwisselen over aartsvijand Iran, zijn er geen formele diplomatieke betrekken. Wie normaal met het vliegtuig tussen beide landen wil reizen, moet dat via een tussenstop doen. Er zijn geen commerciële vluchten tussen beide landen. Israëlische vliegtuigen mogen zelfs het Saudische luchtruim niet.

Meest gelezen