Trump op bezoek in België: wat staat er op het programma?

De Amerikaanse president Donald Trump is in ons land voor een tweedaags bezoek in het kader van een NAVO-top. Vandaag wordt de drukste dag voor Trump en zijn gevolg. Vanavond vertrekt de Amerikaanse president richting Sicilië.

Woensdag: ontmoeting met premier Michel en koning Filip

Donald Trump en first lady Melania landen even voor 16 uur op de luchthaven van Zaventem met de Air Force One. Het toestel taxiet vervolgens naar de militaire luchthaven van Melsbroek waar het presidentiële paar in The Beast plaatsneemt, de speciale limousine van de president die kogels, raketten en chemische wapens kan weerstaan. Die brengt hen meteen naar het koninklijk paleis voor een ontmoeting met koning Filip. Tijdens die tocht gaan de Kleine Ring rond Brussel en de E40 even dicht voor alle verkeer.

"Het wordt een korte ontmoeting van amper tien tot vijftien minuten", zegt VRT-journalist Jan Balliauw. Nadien schuift Trump aan tafel met premier Charles Michel (MR) voor een werkvergadering van ongeveer 45 minuten. "Mogelijk verloopt die vergadering ongemakkelijk gezien Trump Brussel tijdens de kiescampagne nog een "hellhole" noemde, een uitspraak die Michel absoluut niet kon waarderen."

Tijdens die werkvergadering zal Melania in het paleis samen met koningin Mathilde een ontmoeting hebben met de CEO van Child Focus. "Om 17 uur vertrekt bovendien een betoging tegen Trump in Brussel", zegt Balliauw nog. "Het parcours daarvan gaat uiteraard niet langs het koninklijk paleis, maar het feit dat die betoging plaatsvindt, leidt tot extra veiligheidsmaatregelen.

Geen avondprogramma voor Trump

Rond 17.30 zou de ontmoeting tussen Trump en Michel moeten zijn afgelopen. "Hierna gaat de president naar de residentie van de Amerikaanse ambassade waar hij volgens onze bronnen zal overnachten", zegt Balliauw. "Trump zou geen avondprogramma meer hebben."

Opvallend: Melania zou niet in de ambassade, maar wel in The Hotel overnachten en dit samen met de rest van het Amerikaanse gezelschap. Ook Barack Obama sliep in dat hotel tijdens zijn beide bezoeken aan ons land als president.

Donderdag: ontmoeting met Europese leiders en NAVO-top

Voor premier Michel en de Franse president Emmanuel Macron staat er donderdagochtend een werkvergadering op het programma.

Trump gaat rond 10 uur het naar het Europagebouw voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk, en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini.

Trump en Macron zonderen zich daarna af op de Amerikaanse ambassade voor een werklunch.

De NAVO-top vindt in de namiddag plaats. Trump huldigt er samen met 28 andere staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe hoofdkwartier in Haren officieel in. De wereldleiders zullen er naar verwachting een hartig woordje spreken over de toekomst van het militaire bondgenootschap: Trump liet al meerdere keren verstaan dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten opdrijven, omdat de Amerikanen niet langer bereid zijn de hoofdmoot van de rekeningen te betalen.

"Mogelijk presenteert Trump de Europeanen met een rekening van meer dan 1.000 miljard euro omdat zij de afgelopen jaren niet de afgesproken 2 procent van hun BNP aan defensie hebben uitgegeven", zegt Balliauw. "Daarnaast staat ook een mogelijke uitbreiding van de rol van de NAVO in de strijd tegen IS op de agenda."

Wat doen de first lady's?

Voor first lady Melania en de vele andere meegereisde partners van wereldleiders, is er donderdag een apart programma.

Zo bezoekt Melania 's morgens een kinderziekenhuis in Brussel, waarna ze samen met de andere first lady's een rondleiding krijgt in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Daarna naar Sicilië voor G7

Trump en zijn gevolg verlaten ons land vanavond rond 21 uur vanop de luchthaven in Melsbroek, voor een korte vlucht naar het Italiaanse Sicilië. Daar woont de president vrijdag een ontmoeting van de G7 bij.

Volg het bezoek van Trump op de voet

VRT NWS brengt uitgebreid verslag uit van het bezoek van Trump aan ons land. Op deredactie.be zit u op de eerste rij. Ook radio en tv houden de luisteraars op de hoogte, via journaals en duidingsprogramma's. Bekijk hier het volledige aanbod van VRT NWS.

Meest gelezen