Vier bergbeklimmers omgekomen op Mount Everest

Op de Mount Everest zijn vier bergbeklimmers dood teruggevonden. Het gaat om twee Nepalese gidsen en twee buitenlanders. De klimmers werden gevonden in een tent die opgesteld stond in kamp 4 op 7.950 meter hoogte. Dat is het laatste kamp voor de top.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De reddingswerkers die hen vonden waren op zoek naar het lichaam van een Slovaak die afgelopen weekend omkwam, samen met een Amerikaan, een Indiër en een Australiër. In totaal kwamen dit seizoen al tien mensen om het leven bij de beklimming van de berg.

De vier lichamen die gisteren gevonden werden zijn nog niet geïdentificeerd. De lichamen naar beneden krijgen is niet eenvoudig. Sherpa's moeten ze naar beneden dragen tot aan kamp 2. Pas daar kan een helikopter hen oppikken.

De Mount Everest is de hoogste berg ter wereld. Het klimseizoen loopt van maart tot eind mei. Dan zijn de weersomstandigheden het beste. Dit seizoen kwamen al tien mensen om het leven op de berg, wat veel is. Dit jaar kreeg een recordaantal van 371 mensen een toestemming (permit) om de berg te beklimmen. In 2014 en 2015 werd het klimseizoen verstoord door lawines. Klimmers die in 2014 niet op de berg konden kregen tot 2019 om hun permit te gebruiken, terwijl die van 2015 slechts tot dit jaar hun permit konden gebruiken.

Meest gelezen