Vlaamse regering onder vuur over boskaart: "U knoeit gewoon verder"

De Vlaams regering heeft in Het Vlaams Parlement felle kritiek van de oppositie gekregen in verband met de ongebruikelijke manier waarop minister-president Geert Bourgeois (N-VA) het bosplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) naar de prullenmand heeft verwezen. Bourgeois gaf uitleg over de nieuwe procedure die nu zal worden gevolgd, maar kon de oppositie niet overtuigen.

"We werken een volledig nieuwe procedure uit", aldus Bourgeois. "Deze procedure zal zich niet richten op kleine versnipperde percelen. Er komen ook nieuwe criteria voor de ecologische waarde. Onze diensten zullen terreinverificatie doen en we zullen ook de lokale besturen consulteren. Tot slot komt er ook een correcte vergoedingsregeling."

Een echte timing gaf de minister-president niet. "We gaan hier niet over één nacht ijs. We gaan de principes die al vastliggen nu stap voor stap en doordacht uitwerken", klonk het vaag.

"Ofwel onbekwaam, ofwel onbetrouwbaar"

SP.A-fractieleider Joris Vandenbroucke klaagde de manier van werken van de regering en minister Schauvliege aan. "Ik kan niet geloven dat hier dezelfde ministers zitten die op 31 maart de boskaart hebben goedgekeurd en samen hebben gecommuniceerd dat het een historische beslissing was in een dossier dat al 20 jaar meegat. Dezelfde minister rollen enkele weken later vechtend over de straat en nemen om ter luidst afstand van hun eigen beslissingen."

De conclusie ligt voor de hand. "Ofwel wisten jullie niet waarmee jullie bezig waren en dan bent u onbekwaam. Ofwel hebt u geprobeerd om de Vlaming en het parlement om de tuin te leiden, en dan bent u onbetrouwbaar." 

"Absoluut amateurisme"

Groen-fractieleider Björn Rzoska spaarde Bourgeois en zijn ploegt evenmin. ""U hebt vrijdag gepanikeerd de kaart ingetrokken en vandaag moet u naar het parlement komen met niets, maar dan ook helemaal niets. Gen akkoord, geen concrete afspraken, geen timing. U knoeit met andere woorden gewoon verder."

Het oordeel van groen is vernietigend: "Absoluut amateurisme, onprofessioneel."

"Geen enkele partij komt hier goed uit"

Politiek analist Wouter Verschelden heeft het debat over de afgevoerde boskaart vooral horen verzanden in technisch gekrakeel.

"Dat gebeurt vaak op het Vlaamse niveau", zegt hij in "Villa Politica". "Ik heb termen gehoord die de gemiddelde Vlaming niets zeggen. Geen enkele meerderheidspartij komt hier goed uit. Een nieuwe boskaart is op de lange baan geschoven." 

Meest gelezen