Wat weten we al over de dader van de aanslag in Manchester?

De politie heeft de 22-jarige Salman Abedi geïdentificeerd als vermoedelijke dader van de aanslag in de Manchester Arena. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd was Abedi bekend bij de veiligheidsdiensten en handelde hij waarschijnlijk niet alleen.

Abedi werd geboren in Manchester op 1 januari 1994. Zijn ouders waren gevlucht uit Libië voor het regime van kolonel Khadaffi. Hij heeft twee broers en een zus. Het gezin stond bekend als respectabel bij de Libische gemeenschap in de stad. Zijn vader riep een tijdje op tot gebed in de moskee in Didsbury.

Abedi liep school in Manchester en ging studeren aan Salford University, maar hij stopte met zijn studie en ging werken in een bakkerij. Vrienden herinneren hem als een goede voetballer, een supporter van Manchester United en een cannabisgebruiker.

Gisteren heeft de politie op twee verschillende plaatsen in Manchester een huiszoeking gedaan. Op de ene plaats gebruikten ze daarbij een gecontroleerde explosie om de deur te openen. Elders in de stad werd een 23-jarige verdachte opgepakt. Het zou om een broer van Abedi gaan. De twee broers zouden geradicaliseerd zijn, wat bekend was bij de veiligheidsdiensten, maar geen van de twee had een strafblad.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Rudd is het waarschijnlijk dat Salman Abedi niet alleen handelde. "De veiligheidsdiensten en politie onderzoeken alle pistes, zodat ze alle informatie krijgen die ze nodig hebben om onze veiligheid te garanderen." Ze bevestigt ook dat Abedi "tot op een zeker punt" bekendstond bij de veiligheidsdiensten voor de aanslag.

Manchester huisvest de grootste Libische gemeenschap van het Verenigd Koninkrijk. Mohammed Saeed El-Saeiti, de imam van de moskee van Didsbury, omschrijft Abedi als een gevaarlijke extremist. "Salman toonde me zijn gezicht van haat, na mijn speech over IS", zei de imam aan Daily Telegraph. "Ik kon eruit afleiden dat hij me niet graag had. Het is geen verrassing voor mij."

Volgens Britse media reisde Abedi net voor de aanslagen naar Libië, waar een deel van zijn familie woont. Rudd bevestigt dat hij recent terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Libië. Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken is het zeker dat Abedi ook naar Syrië reisde en bewezen dat hij banden heeft met IS.

Meest gelezen