Zuurgooier Delhaize krijgt in beroep 18 jaar cel voor foltering, niet voor moordpoging

De dader van de zuuraanval in een Delhaizewinkel in Antwerpen heeft in beroep opnieuw 18 jaar cel gekregen. Hij is veroordeeld voor foltering en afpersing. Moordpoging acht het hof van beroep niet bewezen.

In eerste aanleg veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank hem tot 18 jaar cel voor poging tot moord en afpersing. Aan het einde van zijn straf zou hij nog tien jaar opgevolgd worden door justitie. In beroep werd die gevangenisstraf van 18 jaar bevestigd, maar de man zal zich nadien niet meer ter beschikking moeten houden. Poging tot moord werd geherkwalificeerd tot foltering, omdat het hof moordpoging niet bewezen achtte.

Sven Mary, de advocaat van de dader toont zich tevreden over het arrest. "Ik denk dat het hof een belangrijke juridische nuance heeft aangebracht. De voorzitter heeft samen met zijn collega's geoordeeld dat - ondanks de verklaringen die hij afgelegd heeft en de opzoekingen die gebeurd zijn - dit niet volstaat om over die intentie tot doden te kunnen spreken en dat er toch twijfel over bestaat. Foltering lijkt me een correctere omschrijving voor de feiten dan moordpoging. De uitgesproken straf lijkt me ook de juiste. Dat de terbeschikkingstelling wegvalt, opent voor hem ook perspectieven op een terugkeer in de maatschappij, binnen een niet onvoorzienbare termijn."

Slachtoffer: "Zeer goed dat hij lang opgesloten wordt"

Slachtoffer Marina Tijssen is tevreden met de beslissing van het hof. 

"Voor mij is het belangrijk dat die man gestraft wordt. Die man heeft iets vreselijks gedaan en hoort niet direct in de maatschappij. Ik vind het zeer goed dat die lang wordt opgesloten. Het is heel belangrijk dat het vandaag geen strafvermindering geworden is. Voor mij had het levenslang mogen zijn, ik heb ook levenslang gekregen, maar ik leg me neer bij de beslissing van het hof", reageert ze na afloop aan VRT Nieuws.

Wat was er gebeurd?

De dader, een 42-jarige Nederlander, viel in februari 2015 in een Antwerps Delhaize-filiaal een poetsvrouw aan met een bijtend product. Het slachtoffer raakte zwaar verminkt in het gezicht, aan haar hand en haar arm. Hij wilde met de aanval de warenhuisketen treffen. In de maanden voor de aanval perste hij Delhaize al af. Zijn identiteit bleef lange tijd een raadsel, tot hij bij een wegcontrole in Frankrijk gevat werd.

Meest gelezen