"In VS ligt men helemaal niet wakker van Trumps bezoek aan België"

Het bezoek van president Trump aan ons land beroert de gemoederen hier aanzienlijk, maar Amerikaanse media besteden er nauwelijks aandacht aan. "In de hoofden van de Amerikanen bezoekt Trump de NAVO, die dan toevallig in België ligt. Het is maar een voetnoot in zijn eerste reis", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens vanuit de VS.

"Trumps bezoek aan België is geen nieuws hier. Er wordt door Amerikanen niet over gesproken, en in Amerikaanse media wordt België niet eens vermeld. Ons land doet dienst als decor voor een wervelwindbezoek: in de hoofden van de Amerikanen brengt hij geen bezoek aan België, maar wel aan het NAVO-hoofdkwartier, dat dan toevallig in ons land ligt", vertelt Soenens vanuit New York.

Ook de ontmoetingen van Trump met ons koningspaar en premier Michel lijken maar een voetnoot in de beperkte verslaggeving over de eerste buitenlandse reis van de Amerikaanse president. "Belgische media hebben de mond vol van de goede gesprekken en constructieve ontmoetingen met het hof en de politieke wereld gisteren. Amerikaanse media schrijven dat hij onze koning en koningin heeft ontmoet en daarna " a little chat" heeft gehad met de premier. Een onderonsje als het ware, meer niet."

"Religieuze reis"

De buitenlandse handel en wandel van Trump interesseert de gemiddelde Amerikaan dus maar matig. "De beelden die ons wel bereiken zijn de typische mooie plaatjes. Trump met zijn gouden medaille in Saudi-Arabië, of de beelden van een gesluierde Melania en Ivanka bij de paus: daar wordt wel over gesproken hier. Fox News noemt Trumps eerste werkreis zelfs "een religieuze tocht", langs het hart van de islam, het jodendom en het christendom. En België hangt er dan nog wat aan", aldus Soenens. "Vooraf werd wel verwacht dat Trump kon en zou blunderen in deze - voor hem onbekende - context, maar we moeten toegeven dat hij zijn parcours tot nu toe succesvol en blunderloos weet af te werken."

Meest gelezen