"Star Wars" wordt 40, maar wat als je die films nooit hebt gezien?

Op 25 mei bestaat "Star Wars" exact 40 jaar. Het sciencefictionfenomeen heeft wereldwijd miljoenen fans, maar wat als je de films nooit hebt gezien? Dit is een poging om het "Star Wars"-universum kort en bevattelijk uit te leggen. Oja, opgelet: Dit artikel bevat vanzelfsprekend allerlei details over de inhoud en de afloop van de verschillende films.

Als we alle afgeleide games, tekenfilmseries en dergelijke buiten beschouwing laten, bestaat "Star Wars" uit drie trilogieën. De originele trilogie uit 1977 tot 1983 vertelt het originele verhaal en worden nu Episode (red. aflevering) IV tot en met VI genoemd. De recentere trilogie uit 1999 tot 2005 vertelt de gebeurtenissen die vóór de originele trilogie gebeurd zijn en worden daarom Episode I tot en met III genoemd. Sinds 2015 is er een derde trilogie, maar daar is nog maar een film van uit.

De originele trilogie heeft het meeste aanzien. "Episode V: the empire strikes back" wordt als een van de beste films aller tijden aanzien, terwijl de recentere trilogie door veel fans als ronduit slecht wordt beschouwd. De nieuwe film "The force awakens" is Episode VII in het rijtje en is de eerste aflevering van een nieuwe trilogie die 30 jaar na de gebeurtenissen van de originele trilogie plaatsvinden. Ook die kunnen de meeste fans best wel pruimen.

Er komen ook verschillende films aan die verhalen vertellen die zich buiten de gewone trilogieën afspelen. Eentje is al uit: "Rogue one", die film vertelt de gebeurtenissen tussen Episode III en Episode IV.

Lang geleden in een heelal hier erg ver vandaan...

"Star Wars" speelt zich lang geleden af in een heelal hier erg ver vandaan. Er heerst al 1.000 jaar vrede in de Galactische Republiek die geregeerd wordt door de senaat. De vrede in de Republiek wordt bewaard door de Jedi, een ridderorde die de zogenoemde The Force (red. de kracht) ten goede gebruiken. The Force is de kracht die alles in het universum met elkaar verbindt. Een vaak gebruikte uitspraak is: "may the Force be with you".

De tegenhangers van de Jedi zijn de Sith, zij gebruiken The Force voor hun eigen belang. Zowel de Jedi als de Sith gebruiken lichtzwaarden, terwijl de rest van het heelal eerder voor laserwapens opteert. De Sith lijken in het begin van Episode I al millennialang te zijn uitgeroeid. Geruchten dat ze terug zijn, worden in eerste instantie dan ook op hoongelach getrakteerd.

De eerste trilogie focust op Anakin Skywalker (zie lijst met personages helemaal onderaan) die samen met zijn moeder in de slavernij is beland. Jedimeester Qui-Gon Jinn ontdekt hem en neemt hem mee om op te leiden tot Jedi. Qui-Gon vermoedt immers dat Anakin de "uitverkorene" is die volgens de legende balans in The Force gaat brengen.

Vanuit de coulissen van de senaat organiseert senator Palpatine (die eigenlijk de Sith Darth Sidious is) stiekem de invasie van de kleine planeet Naboo. Hij schakelt daarvoor de "Handelsfederatie" in als stromannen die de planeet met hun robotleger bezetten. De koningin van Naboo, Padmé Amidala, leidt het verzet tegen die "Handelsfederatie". De invasie wordt uiteindelijk teruggeslagen, maar het zaadje van de onrust is gezaaid.

Het kost Qui-Gon intussen heel wat moeite om de Jediraad onder leiding van Yoda te overtuigen om Anakin op te leiden als Jedi. Strikt genomen is de jongen te oud om nog aan zijn opleiding te beginnen, bovendien heeft Qui-Gon al een leerling: Obi-Wan Kenobi. Na veel gepalaver zet de Jediraad alsnog het licht op groen. Als Qui-Gon op het einde van Episode I wordt gedood door een leerling van Palpatine, neemt Obi-Wan het op zich om Anakin te vormen als Jedi. Senator Palpatine wordt verkozen tot kanselier, staatshoofd van de Republiek.

10 jaar later staat de democratie in de Republiek onder zware druk, omdat een aantal planeten (onder wie de "Handelsfederatie" van de invasie op Naboo) zich onafhankelijk verklaren. Kanselier Palpatine zit stiekem achter die separatisten. De Republiek blijkt in het geheim (en in opdracht van de kanselier) een premiejager te hebben gekloond en er een gigantisch leger mee te hebben opgebouwd.

De spanningen resulteren in een oorlog tussen de Republiek en de separatisten, de zogenoemde kloonoorlogen. Kanselier Palpatine is enerzijds de opdrachtgever van de separatisten die zich afscheiden van de Republiek, anderzijds is hij ook het staatshoofd van diezelfde Republiek. Hij speelt beide kanten zo tegen elkaar uit dat hij zijn macht als kanselier kan uitbreiden.

Anakin blijkt vlot met The Force om te kunnen, maar heeft moeite om zijn emoties onder controle te houden. Als zijn moeder gedood wordt en zijn vrouw Padmé (de vroegere koningin van Naboo) bedreigd wordt, stapt hij door zijn woede en angst over naar de donkere kant van The Force en wordt hij zo een Sith.

Van kanselier Palpatine krijgt Anakin de opdracht om de leiders van de separatisten en alle Jedi uit te roeien. Door de separatisten uit te schakelen, vernietigt Palpatine het bewijs dat hij achter hun afscheuring zit. De Jedi zijn de laatste binnenin de Republiek die nog in Palpatine zijn weg staan om alleenheerser te worden en de democratie volledig omver te werpen. Anakin roeit de Jedi grotendeels uit.

In een lichtzwaardengevecht met zijn vroegere meester Obi-Wan Kenobi raakt Anakin zwaargewond. Zo erg dat hij een pak en een ademhalingsmasker nodig heeft om in leven te blijven. Op dat moment is de overgang van Anakin Skywalker naar Darth Vader zowel mentaal als fysiek (met het pak en masker) compleet.

Anakin's vrouw, Padmé, bevalt intussen in het grootste geheim van de tweeling Luke en Leia, maar overlijdt bij de bevalling. De tweeling wordt uit veiligheidsoverwegingen op verschillende planeten opgevoed. De overlevende Jedi duiken onder, kanselier Palpatine kroont zichzelf tot keizer Darth Sidious en vormt de Republiek om tot Keizerrijk. Darth Vader wordt de rechterhand van Palpatine.

De originele trilogie speelt zich 19 jaar na de vorming van het Keizerrijk af. Het kloonleger uit de eerste trilogie is intussen vervangen door een leger van gewone soldaten, die stormtroopers genoemd worden. Hoewel keizer Darth Sidious zijn Keizerrijk met ijzeren vuist regeert, heerst er een burgeroorlog. Overgebleven aanhangers van de vroegere Republiek en de Jedi rebelleren immers tegen het Keizerrijk.

Die rebellen zijn erin geslaagd om de plannen van de Death Star, het ultieme geheime wapen van het Keizerrijk te stelen. De Death Star is een enorm ruimtestation, de grootte van een maan, dat in één keer volledige planeten kan vernietigen. Prinses Leia verstopt de buitgemaakte plannen in de robot R2D2 voor ze gevangen wordt genomen door Darth Vader.

R2D2 slaagt erin om samen met een andere robot C3PO te ontsnappen. Toevallig komen de twee robots terecht bij boerenzoon Luke. Hij ontdekt dat de plannen voor de intussen grijze Obi-Wan Kenobi zijn. Obi-Wan liegt Luke voor en vertelt hem dat Darth Vader degene is die zijn vader Anakin Skywalker verraden en vermoord heeft. Later zal blijken dat Obi-Wan dat spreekwoordelijk bedoelde, want Darth Vader is Anakin en dus Luke zijn vader.

Luke, Obi-Wan en de twee robots slaan de handen in elkaar met smokkelaar Han Solo (die op de vlucht is voor zijn schuldeiser Jabba the Hut) en zijn behaarde collega Chewbacca om Leia te redden. Tijdens de reddingsactie wordt Obi-Wan gedood door Darth Vader, maar slagen Luke en de andere rebellen erin om de Death Star op te blazen.

Enkele jaren later krijgt Luke bezoek van de geest van Obi-Wan die hem aanraadt om op zoek te gaan naar Jedimeester Yoda om een echte Jedi te worden. Intussen is een groot gevecht aan de hand tussen het Keizerrijk en de rebellen. Net voor de basis van de rebellen volledig wordt vernietigd, kunnen Han Solo en Leia ontsnappen. Ze belanden in de stadstaat waar hun vriend Lando de plak zwaait. Lando lijkt hen in eerste instantie te verraden zodat Han Solo wordt ingevroren en overgeleverd aan zijn schuldeiser Jabba the Hut.

Darth Vader krijgt van keizer Darth Sidious de opdracht om te voorkomen dat Luke een Jedi wordt. Darth Vader belooft Luke aan zijn kant te krijgen of anders te vermoorden en dat resulteert in een groot lichtzwaardgevecht waarbij Luke zijn hand verliest. Darth Vader vertelt Luke dat hij zijn vader is, maar dat gelooft Luke niet. Hij laat zich ter pletter storten, maar overleeft wonder boven wonder en wordt opgepikt door de - dankzij Lando - ontsnapte Leia, Chewie, R2D2 en C3PO.

Luke helpt Han Solo ontsnappen uit het paleis van Jabba the Hut en vertrekt daarna richting Yoda om zijn opleiding als Jedi af te maken. Daar blijkt dat de Yoda stervende is. Net voor zijn dood bevestigt Yoda dat Darth Vader wel degelijk de vader van Luke is. De geest van Obi-Wan vertelt hem ook dat Leia zijn zus is.

De rebellen ontdekken intussen dat er een tweede Death Star in aanbouw is en willen het aanvallen. De verrassing is dan ook groot als blijkt dat het in opbouw lijkende ruimtestation in feite al volledig operationeel is. Het blijkt een ultieme val van het Keizerrijk om de rebellen volledig te vernietigen.

Tegelijkertijd heeft Luke zich vrijwillig laten arresteren door Darth Vader. Er ontstaat een gevecht waarbij Vader te weten komt dat Leia zijn dochter is. Als Luke zich weigert te bekeren, zal Darth Vader Leia proberen te overhalen. De keizer Darth Sidious vraagt Luke om zijn vader zijn plaats in te nemen als zijn rechterhand, maar dat weigert Luke. Luke wordt daardoor aangevallen door de keizer. Luke vraagt hulp aan zijn vader waarop Darth Vader zijn meester - de keizer - doodt.

Op het einde keert Darth Vader zich dus tegen zijn meester Darth Sidious. Hij wordt daarmee weer Anakin Skywalker, maar bekoopt dat wel met zijn leven en sterft in de armen van Luke. De voorspelling waar Qui-Gon Jinn in Episode I op alludeerde is daarmee uitgekomen: Anakin Skywalker heeft evenwicht in The Force gebracht. Luke neemt afscheid van zijn vader en ontsnapt uit de tweede Death Star net voor de rebellen ook dit ruimtestation opblazen.

30 jaar later vinden de gebeurtenissen uit "Episode VII: The force awakens" plaats. Verschillende personages zoals Luke en Leia Skywalker, Han Solo en Chewbacca maken opnieuw hun opwachting, maar zullen niet de hoofdrol spelen. Wat er precies gebeurt, kunt u vanaf 16 december in de cinema zien.

De meest recente trilogie (begonnen in 2015) speelt zich dertig jaar na de gebeurtenissen uit Episode VI af. De First Order is uit het as van het Keizerrijk ontstaan en maakt het de rebellen, en de intussen ontstane Nieuwe Republiek, erg lastig. De First Order wordt geleid hoogste leider Snoke die de dagdagelijkse leiding in handen geeft van Kylo Ren die achteraf de rebelse zoon van Han Solo en Leia blijkt te zijn. Ze jagen samen met de rebellen op de locatie waar Luke Skywalker zich ophoudt, hij leeft al jarenlang op een geheime locatie ondergedoken.

Die locatie wordt door een rebellenpiloot verstopt in de robot BB-8 die toevallig bij Rey belandt. Net als ze de goede stormtrooper Finn ontmoeten, arriveert ook de First order. Samen vlucht het trio van de planeet. Ze krijgen technische problemen, maar worden al snel opgepikt door een vrachtschip van Han Solo en Chewbacca. Intussen blijkt dat de First Order een basis heeft gebouwd die volledige sterrenstelsels kan vernietigen. Het wapen doet denken aan de vroegere Death Star.

Na verschillende omzwervingen krijgt Rey het lichtzwaard dat vroeger aan Luke Skywalker toebehoorde in handen. Ze krijgt er ook een visioen. De rebellen leveren strijd met de First Order. Rey wordt opgepakt en ondervraagd door Kylo Ren, maar slaagt er dankzij de Force toch in te ontsnappen. De rest van de rebellen belandt op de rebellenbasis geleid door Leia. Ook C-3PO en R2D2 zijn daar aanwezig. Al heeft die laatste zichzelf uitgeschakeld.

Solo, Chewbacca, Finn en BB-8 trekken naar de basis van de First Order om het wapen te vernietigen. Ze plaatsen explosieven om het beschermende schild rond de basis uit te schakelen.. Intussen lopen ze Rey tegen het lijf. Solo heeft een korte ontmoeting met zijn zoon Kylo Ren, maar die doodt zijn vader. In een woedeuitbarsting laat Chewbacca de explosieven afgaan en ontploft het schild van het grote wapen. De rebellen beginnen daarna de basis vanuit de lucht aan te vallen.

Er volgt een lichtzwaardengevecht tussen Kylo Ren enerzijds en Finn en Rey anderzijds. Finn raakt zwaargewond, maar Rey haalt het nipt van Kylo Ren door de Force te gebruiken. De basis explodeert en iedereen vlucht van de planeet. Tijdens het feestgedruis van de rebellen activeert R2D2 zich. De robot neemt het stukje kaart van de andere robot BB-8 over en geeft zo de locatie van Luke weer. De film eindigt als Luke en Rey elkaar ontmoeten.

Het vervolg: Episode VIII: The last jedi, komt in december in de zalen. Twee jaar later is het de beurt aan de derde en voorlopig laatste film in deze derde trilogie. De naam van die film is nog niet bekend.

Wie is wie?

Anakin Skywalker/Darth Vader

Wordt als 9-jarige door Qui-Gon Jinn ontdekt. Heeft het potentieel om de grootste Jedi aller tijden te worden, maar wordt door woede en angst overgehaald naar de donkere kant van The Force. Hij wordt later Darth Vader, de rechterhand van Darth Sidious. Als die laatste zijn zoon Luke Skywalker probeert te doden, doodt hij Darth Sidious.

Darth Sidious/Palpatine

Is oorspronkelijk senator van Naboo en later kanselier (staatshoofd) van de Republiek. Hij is stiekem een Sith, bouwt de Republiek om tot een Keizerrijk met hem als keizer. Hij wordt uiteindelijk gedood door Darth Vader terwijl hij probeert Luke Skywalker te doden.

Qui-Gon Jinn

Is de Jedimeester die Anakin Skywalker ontdekt. Hij is op dat moment de leermeester van Obi-Wan Kenobi. Hij wordt gedood door Darth Maul, een leerling van Darth Sidious.

Obi-Wan Kenobi

Is de leerling van Qui-Gon Jinn en wordt later de leermeester van Anakin Skywalker. Hij slaagt er niet in om Anakin op het rechte pad te houden. Als hij te horen krijgt dat Anakin de meeste Jedi heeft uitgeroeid, verminkt hij Anakin, waardoor hij een pak en beademingstoestel moet dragen (en daardoor fysiek Darth Vader wordt). Hij wordt uiteindelijk door Darth Vader gedood.

Padmé Amidala

Is eerst koningin van Naboo en later senator voor Naboo als Palpatine kanselier wordt. Ze wordt de vrouw van Anakin Skywalker en bevalt van de tweeling Luke en Leia. Ze overlijdt in het kraambed.

Luke Skywalker

Is de zoon van Padmé en Anakin, en broer van Leia. Hij groeit op op een boerderij en ontdekt pas op 19-jarige leeftijd wie zijn ouders waren. Hij wordt deels door Obi-Wan Kenobi en deels door Yoda opgeleid tot Jedi. Hij zorgt ervoor dat zijn vader opnieuw voor het goede pad kiest.

(Prinses) Leia

Is de dochter van Padmé en Anakin, en zus van Luke. Ze groeit op als pleegdochter van senator Bail Organa. Ze stapt in de politiek en belandt als senator bij de rebellen. Met robots R2D2 en C3PO wordt ze naar Obi-Wan Kenobi gestuurd met de plannen van de Death Star. Ze wordt verliefd op Han Solo.

Han Solo

Is een smokkelaar met schulden bij Jabba de Hutt. Hij wordt in het avontuur gelokt voor het geld, maar blijft uiteindelijk vechten voor de goede zaak nadat hij zijn hart verliest aan Leia. Was vroeger luitenant in het Keizerlijke leger, maar verliet het leger nadat hij weigerde gewonde Wookiekinderen (en Chewbacca) te doden.

Chewbacca

Is een Wookie, de harige co-piloot van Han Solo. De twee leerden elkaar kennen tijdens de kloonoorlogen toen Han Solo weigerde hem en gewonde Wookiekinderen te doden. Sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Chewbacca vocht voordien tijdens de kloonoorlogen aan de zijde van de Jedi.

Yoda

Is een Jedimeester. Hij zat de Jediraad voor tijdens de Republiek, maar moest onderduiken na de oprichting van het Keizerrijk. Hij is een van de wijste en krachtigste Jedi’s die ooit geleefd heeft en heeft onder meer Luke Skywalker getraind. Op zijn sterfbed onthult hij dat Darth Vader wel degelijk de vader is van Luke Skywalker.

R2D2

Is een robot die vooral wordt ingezet om zaken te repareren. Prinses Leia plaatst de plannen voor de Death Star in R2D2, maar oorspronkelijk was de robot eigendom van haar moeder Padmé. Naast C3PO is R2D2 het enige personage dat tot nog toe in alle films meespeelt. Hij zorgt samen met die robot voor de komische noot. Hij communiceert enkel via biepgeluiden.

C3PO

Is een een robot die mensen dient en voor hen vertaalt. In de praktijk vertaalt hij vooral wat R2D2 in biepgeluiden vertelt. C3PO is door de 9-jarige Anakin Skywalker in elkaar geknutseld en belandt door het lot - en veelal na overtuiging van R2D2 - van de ene in de andere problematische/komische situatie. Naast R2D2 is C3PO het enige personage dat tot nog toe in alle films meespeelt.

Kylo Ren

Heeft de dagdagelijkse leiding in handen van de First Order, een fascistische organisatie die is ontstaan uit de assen van het Keizerrijk. De First Order wordt geleid door Grote Leider Snoke. Kylo Ren is de zoon van Han Solo en Leia. Darth Vader was zijn grootvader. Hij is opgeleid door Luke Skywalker, maar is toch overgelopen naar de donkere kant van The Force.

Rey

Over haar is niet erg veel bekend. Ze kan The Force gebruiken, wat haar een potentiële nieuwe jedi maakt. Over haar exacte identiteit is heel wat te doen. Ze zou door haar ouders zijn achtergelaten op de woestijnplaneet waar we ze in de zevende film leren kennen. Sommige denken dat ze afstamt van de Skywalkers, een andere populaire theorie is dat ze familie is van Obi-Wan Kenobi. Mogelijk wordt meer duidelijk tijdens de volgende films.

Snoke

Ook over de identiteit van Snoke is nog niet erg veel bekend. Is hij een volledig nieuw personage of is hij stiekem iemand die wel al langer kennen? Het wordt wellicht pas duidelijk in de volgende films. Enkele populaire theorieën zijn dat hij de vroegere meester van Darth Sidious zou zijn, maar ook dat is voorlopig puur speculatie.

Finn

Is een stormtrooper, een soldaat, van de First Order. In tegenstelling tot de rest van de soldaten krijgt hij wroeging en sluit hij zich aan bij de rebellen. Hij luistert eerst naar de naam FN-2187, maar laat zich door Rey Finn noemen omdat hij vreest dat hij haar niet zal aanvaarden als ze weet dat hij een stormtrooper was.

BB-8

Is een kleine droid, een robotje. Hij draagt een belangrijk deel van de kaart die naar Luke Skywalker leidt in zich. BB-8 is de moderne versie van R2D2, al speelt die laatste ook wel een rol in de laatste films.

Meest gelezen