"Trump-fatigue" is een syndroom waar veel Amerikanen aan lijden"

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november vorig jaar heeft onze redactie Vlamingen die in de VS wonen, aan het woord gelaten. We contacteerden een aantal van hen opnieuw om te vragen hoe ze nu kijken naar hun president Donald Trump. Hier aan het woord: Francisca Vanherle Maxwell, een 43-jarige professor Muziek aan het Agnes Scott College in Atlanta, Georgia.

De algemene politieke stand van zaken in de Verenigde Staten varieert dagelijks van chaotisch tot schrikwekkend. Nog nooit in de geschiedenis van de VS had een president zo weinig aanhang tijdens de eerste maanden van zijn termijn.

"Impeachment" (ontslag) is een alledaags woord geworden en voor veel mensen die van in het begin tegen Trump waren, is dit de enige oplossing om het land te redden van deze wanorde. Een groeiend percentage van de bevolking heeft geen vertrouwen in het Witte Huis, en nog minder in hun president.

"Trump verandert om de haverklap van mening"

Trump heeft tot nu toe eigenlijk bijster weinig bereikt. Zijn "executive orders" (presidentiële bevelen) worden steevast door het federaal gerecht gedwarsboomd. Het congres en de senaat zien bepaalde veranderingen ook niet altijd zitten en werken soms tegen.

Het wordt stilaan duidelijk dat Trump de taak als president eigenlijk niet goed begreep toen hij zich kandidaat stelde. Een megazaak beheren, is niet hetzelfde als samenwerken met partijen binnen een democratisch verkozen staat. Zo gaf hij recent zelf ook toe in een interview met CNN: "Dat hij niet had gedacht dat de job zo moeilijk zou zijn".

Van zijn campagnebeloftes zien we nog maar weinig terechtkomen. Integendeel, hij verandert om de haverklap van mening en niemand kan zijn standpunten bijhouden, zeker als het om internationale politiek gaat. Ook zijn beloftes om de corruptie tegen te gaan, het "moeras droog te leggen", vielen in het water van zodra hij zijn eigen familieleden en vrienden hoge posten gaf.

Van een politieke agenda hebben we nog niet veel gezien, want de schandalen blijven maar opwellen: de verdenkingen rond de Trump-campagne en de eventuele samenwerking met de Russen blijven de kop op steken.

Trump beweert keer op keer dat dit "fake news" is, zelfs al tonen de bewijzen anders aan. Hij klinkt vaak paranoïde en wil het koste wat het kost de hele zaak doen verdwijnen. Dat bewijst zijn geloofwaardigheid geen dienst, en het wekt alleen wantrouwen en woede op bij de mensen.

"Zijn hotels en restaurants verdienen grof geld aan zijn entourage"

Zijn persoonlijk leven is ook een zuur onderwerp bij een groot deel van de Amerikanen. Hij speelt bijna elk weekend golf in zijn winterverblijf in Florida of in een ander Trump-resort, waar zijn hotels en restaurants veel geld verdienen aan zijn entourage.

De wekelijkse pleziertrips, de First Lady die nog steeds met hun zoon in New York woont en de 7-dagen-op-7-beveiliging van de ganse presidentiële familie tijdens hun reizen rond de wereld, kosten de Amerikaanse staat miljoenen en miljoenen. Sommige Amerikanen vinden dat hun belastingsgeld beter kan worden besteed en noemen het immoreel, zelfs illegaal.

De president krijgt ook al minder steun van zijn eigen Republikeinse partij. De regionale verkiezingen van 2018 (voor congres en senaat) beginnen hier geleidelijk wat in het nieuws te komen. Als de Republikeinen beschouwd zouden worden als een partij die Trump volgt met het proberen verduisteren van FBI- of andere onderzoeken, zou hen dit zeer duur te staan kunnen komen.

We horen meer en meer dat zelfs de mensen die Republikeins gezind zijn, antwoorden willen. Ook Trumps voorstellen om heftig te snoeien in de budgetten voor o.a. sociale zekerheid, onderwijs, milieubescherming en cultuur, worden niet altijd met de glimlach ontvangen. Het maakt de mensen zenuwachtig voor de toekomst.

Het zijn juist de mensen die hem gesteund hebben als kandidaat, die hierdoor het meest getroffen zouden worden. De ontwikkeling in veel van deze nationale kwesties zal een zware invloed hebben op de nabije toekomst van zowel de Democratische als de Republikeinse partij, en dit zal zeker zichtbaar zijn in de verkiezingsuitslag van november 2018.

"Kern staat nog altijd oersterk achter Trump"

De kern van de mensen die voor Trump hebben gestemd, staan nog altijd oersterk achter hem. De feiten zijn voor hen niet belangrijk, of ze geloven de dingen die niet in hun agenda passen, ronduit niet.

Het idee dat de media hem valselijk achternazit – de retoriek van de "heksenjacht" die Trump zelf zo graag gebruikt – kent veel supporters, en daar kan je niet mee discussiëren. Zij zijn er nog steeds van overtuigd dat een leider zoals Trump, die niet in de politiek van Washington is gevestigd, de beste keuze is om het land een nieuwe richting te geven.

"Trump-fatigue" (Trump-moeheid) is een syndroom waar vele Amerikanen tegenwoordig aan lijden. De media loopt over van schokkende berichten vanuit het Witte Huis en de lawine aan bekendmakingen en lekken is bijna niet te volgen. Dat weegt zwaar op de mensen aan beide kanten van het politieke spectrum.

Nu de president met zijn politieke entourage op reis is en het Witte Huis op een lager pitje draait, hebben we hier eindelijk een beetje rust in het nieuws. Maar, er is veel speculatie over hoe Trump het zal doen op zijn eerste tournee.

Velen houden hun hart vast dat hij een van zijn typische dwaasheden zal begaan en de VS voor schut zal zetten. Tot nu toe is hij blijkbaar goed op script gebleven en de stroom van tweets die wij intussen al gewend zijn, blijven voorlopig uit. Maar we weten dat niets voorspelbaar is in deze administratie. De enige zekerheid voor iedereen is dat we ons mogen verwachten aan het onverwachte.

Meest gelezen