"Veiligheidsdiensten onderzoeken link tussen Abrini en dader Manchester"

De politie in Manchester zet het onderzoek naar de aanslag op de Manchester Arena volop verder. Intussen zitten er 10 mensen in de cel, onder wie twee in Libië. Ook de eventuele betrokkenheid van Mohamed Abrini, "de man met het hoedje" die na de aanslag op Brussels Airport even onvindbaar was, wordt onderzocht.
AFP or licensors

Vanmorgen nog pakte de Britse politie opnieuw twee mannen op in het zuiden van Manchester. Een vrouw die eerder vannacht opgepakt werd, is intussen vrijgelaten.

Dat brengt het totaal aantal arrestanten op tien: acht mannen zitten vast in Groot-Brittannië, twee in Libië, onder wie ook de vader van de vermeende dader, al gelooft hij niet dat zijn zoon iets met de aanslag te maken heeft. "Hij studeerde in Manchester en behaalde daar goede resultaten", zegt hij. Ook beide broers van de dader zijn opgepakt, een van hen in Libië, de andere in Manchester.

Nog meer huiszoekingen op til

Bij de huiszoekingen zijn niet enkel "significante arrestaties" gebeurd. Volgens de politie zijn er ook ook andere "belangrijke elementen in het onderzoek" aangetroffen. Er staan bovendien nog huiszoekingen gepland in heel Manchester, en het onderzoek gaat de komende dagen dus onverminderd verder. In dat opzicht vindt de politie van Manchester de informatielekken in de Amerikaanse media bijzonder jammer.

"Die gelekte beelden hebben bij de betrokken families veel ophef en verdriet veroorzaakt", aldus de politie, die spreekt over "cruciale elementen voor het onderzoek". Intussen heeft de politie beslist om voorlopig geen informatie meer uit te wisselen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Premier May is van plan om de Amerikaanse president Trump hier vanmiddag over aan te spreken, op de NAVO-bijeenkomst in Brussel.

Heeft Abrini hier iets mee te maken?

De politie gaat ervan uit dat de dader niet alleen heeft gehandeld, maar dat er een terreurcel actief is in Manchester, met mogelijk ook linken buiten het Verenigd Koninkrijk. Enkele dagen voor de aanslag zou de dader nog in Düsseldorf geweest zijn.

In die context valt ook de naam van Mohamed Abrini, bij ons ook bekend als de lang gezochte "man met het hoedje" na de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Abrini wordt gelinkt aan de aanslagen in ons land en Parijs, en hij zou in 2015 ook een tijdje in Manchester verbleven hebben.

"De veiligheidsdiensten wisten dat al, maar onderzoeken nu of Abrini rechtstreekse contacten heeft gehad met de dader van de aanslag in Manchester", legt VRT-journalist Ivan Ollevier uit.

Meest gelezen