Donald Trump vreest dat een brexit banen kan kosten in de VS

Tijdens een gesprek met de leiders van de EU in Brussel heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich bezorgd getoond over de gevolgen van een brexit. Hij vreest dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie banen zou kosten in de Verenigde Staten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump had vandaag een gesprek van drie kwartier met EU-voorzitter Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. 

Daarin uitte Trump zijn bezorgdheid over de risico's voor de wereldeconomie als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, zoals aangekondigd. Hij was meer bepaald bezorgd dat dat banen in de Verenigde Staten zou kosten.

Dat is opvallend, want dat zou er op wijzen dat Trump nu niet zo enthousiast meer is over een brexit. Eerder had hij herhaaldelijk gezegd dat een brexit "een mooi iets is" en hij had zelfs andere lidstaten opgeroepen om het Britse voorbeeld te volgen. 

Bij een bezoek aan de Britse premier Theresa May had Trump dat herhaald en hij had haar toen aangeboden om snel een handelsakkoord te sluiten met Groot-Brittannië. Veel is daar nog niet van in huis gekomen en de voorbije weken heeft Trump eerder aangedrongen op een handelspact met Duitsland of met de EU dan met het VK.

Meest gelezen