Eerste ontmoeting Michel en Macron verliep erg hartelijk

Terwijl veel media vandaag vooral oog hebben voor het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan de EU en de NAVO, komt ook de nieuwe Franse president Emmanuel Macron in Brussel kennismaken met andere wereldleiders.

Macron en zijn echtgenote Brigitte Trogneux werden iets over elf uur op de luchthaven van Zaventem ontvangen door premier Charles Michel (MR). Daarna reden ze samen naar het Egmontpaleis in Brussel voor een eerste gesprek. Daarbij zijn onder meer ook de beide ministers van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Jean-Yves Le Drian aanwezig, evenals hun collega's van Defensie Steven Vandeput en Sylvie Goulard.

Het ging duidelijk om een erg hartelijke ontmoeting. Na afloop benadrukten premier Michel en president Macron de gemeenschappelijke waarden tussen de twee landen en het belang dat ze beiden hechten aan Europa, aan de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en vrede. "We hebben een gedeelde geschiedenis, we hebben dezelfde dromen en dus hebben we een gemeenschappelijke toekomst", zei Macron.

Premier Michel sloot zich aan bij de visie van Macron dat de EU een nieuw elan nodig heeft. "We staan voor een unieke kans om te handelen en beslissingen te nemen voor het Europees project. Europa verder beheren, zal onvoldoende zijn", klonk het.

Het is het eerste bezoek van Macron aan ons land sinds hij president werd. Op de middag heeft Macron op de Amerikaanse ambassade een werklunch met zijn VS-collega Donald Trump. Daarna zal hij de andere staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO leren kennen tijdens een top en de opening van het nieuwe hoofdkwartier van de alliantie in Haren.

Het is de derde buitenlandse reis van Macron. Meteen na zijn ambtsaanvaarding was hij naar Duitsland gereisd voor een ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel. Dat klikte blijkbaar, wat goed nieuws is voor de Duits-Franse as in de EU, maar Merkel en Macron kenden mekaar al van vroeger.

Daarna was hij de Franse troepen gaan bezoeken die in het West-Afrikaanse land Mali strijden tegen extremistische moslimmilities.

BELGA

Meest gelezen