Griekse ex-premier Papademos gewond bij bomaanslag

In Griekenland zijn de voormalige premier Lucas Papademos en zijn chauffeur gewond geraakt bij een bomaanslag tegen hun auto. Papademos was premier in 2011 en 2012.

Volgens het Britse persagentschap Reuters ontplofte een bombrief op het ogenblik dat Papademos die opende. Hij zat toen in zijn auto en bij de explosie werden hij en zijn chauffeur gewond. Papademos zelf zou gewond zijn aan de armen en de benen, maar moest niet worden geopereerd.

Lucas Papademos is een vooraanstaand economist in Griekenland. In november 2011 werd hij premier van een overgangsregering toen Griekenland wegzonk in een politieke en financiële crisis. Papademos moest toen stabiliteit brengen en nam zowel politici van de linkse partij Pasok als van de rechtse Nea Demokratia in zijn regering op. Die regering bleef aan de macht tot vervroegde verkiezingen in mei 2012.

Papademos was ook gouverneur van de Griekse centrale bank en vicegouverneur van de Europese Centrale Bank.

Aanslagen in Griekenland zijn niet ongewoon en zijn meestal het werk van extreemlinkse terroristen. Het is wel opvallend dat nu een ex-premier het doelwit was.

Meest gelezen