HERBELEEF: zo verliep de tweede dag van Trump in Brussel

De Amerikaanse president Donald Trump is in ons land voor een tweedaags bezoek. Vandaag trok hij naar de Europese instellingen en woonde hij een NAVO-bijeenkomst bij in Brussel.

20.45 uur: Vertrek van Trump

Rond 20.45 uur is Donald Trump vanop de luchthaven van Melsbroek vertrokken uit ons land. Hij reist door naar Sicilië, waar hij een bijeenkomst van de G7 zal bijwonen.

Ook de andere staatshoofden en regeringsleiders vertrekken vanavond nog terug naar hun land.

19.40 uur: First ladies en man samen op de foto

Na het bezoek aan het Magrittemuseum en aan de Delvaux-winkel zijn de first ladies en "de first man" samen naar het kasteel van Laken gegaan. Daar werd deze groepsfoto genomen.

Op de tweede rij spotten we de first man van Luxemburg en de first ladies van Slovenië en Ijsland. Op de eerste rij spotten we van links naar rechts de first ladies van Frankrijk, Turkije en de VS, onze koningin Mathilde, de vrouw van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de first lady van Bulgarije en de vriendin van premier Michel.

18.25 uur: Macron vroeg Trump geen "overhaaste beslissing" over klimaatakkoord van Parijs te nemen

De Franse president Emmanuel Macron heeft Washington gevraagd om geen "overhaaste beslissing" te nemen over het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met VS-president Donald Trump. "Ik heb respect voor het feit dat hij het akkoord van Parijs opnieuw bekijkt", zei Macron. "Maar mijn wens is dat de Verenigde Staten geen overhaaste beslissing nemen over die kwestie." Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump gezegd dat hij uit het akkoord wou stappen. Maar sindsdien lijkt hij te twijfelen. In elk geval is zijn beslissing uitgesteld tot na zijn terugkeer uit Europa.

18.07 uur: Bezoek aan Delvaux-winkel afgelopen, op naar de koninklijke serres

Het bezoek van de first ladies én man aan de boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux, aan de Waterloolaan in Brussel, was omstreeks 17.45 uur afgelopen. Grote afwezige was natuurlijk de Amerikaanse first lady Melina Trump. Maar de partners van de Belgische, Turkse, Bulgaarse, Sloveense, Luxemburgse, IJslandse en Franse staatshoofden konden de rondleiding in de boetiek duidelijk smaken. Alle partners kregen na afloop een "souvenirtje" mee naar huis. Al was niet duidelijk wat ze nu net gekregen hebben. Na het bezoek aan de Delvaux-boetiek trekt het gezelschap, onder leiding van Amélie Derbaudrenghien, vriendin van premier Charles Michel, en de Noorse Ingrid Schulerud, echtgenote van NAVO-topman Jens Stoltenberg, naar de koninklijke serres in Laken, waar ze opgewacht worden door koningin Mathilde.

17.44 uur: Inhuldiging afgelopen, nu op naar werkdiner

Met een passage op lage hoogte hebben enkele gevechts- en transportvliegtuigen de officiële overdracht van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier kracht bij gezet. De laatste toestellen in het defilé trokken de Belgische driekleur in het luchtruim boven het gebouw. België nam als gastland van de NAVO de "lead" van het defilé op zich. Het luchtdefilé bestond uit 26 gevechts- en transportvliegtuigen uit 8 NAVO-landen. De toestellen vlogen samen "als symbool van de eenheid en interoperabiliteit (tussen de luchtmachten van de NAVO-lidstaten, nvdr.)", zei de NAVO eerder al.

Het volgende op het programma is een werkdiner.

17.20 uur: Partners van staatshoofden bij Delvaux-winkel, Melania Trump is er niet bij

De partners van de staatshoofden die deelnemen aan de NAVO-bijeenkomst in Brussel zijn rond 17 uur aangekomen aan de Delvaux-winkel op Waterloolaan in Brussel. Het is Amélie Derbaudrenghien, de partner van premier Charles Michel (MR), die met het gezelschap van first ladies en men, onder wie Brigitte Trogneux en Emine Erdogan, een bezoek brengt aan de winkel van het Belgische luxehandtassenmerk. Eerder op de dag namen Derbaudrenghien en Ingrid Schulerud, de echtgenote van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, de groep al mee naar het Magritte Museum, op een boogscheut van de luxeboetiek. Daar was Melania Trump nog bij aanwezig, maar zij laat het bezoek aan de Delvaux-winkel aan zich voorbijgaan.

17.10 uur: Ceremonie voor inhuldiging nieuw NAVO-hoofdkwartier

Zo meteen de ceremonie om het nieuwe NAVO-gebouw in te huldigen. De plechtigheid zal een halfuur duren en er zijn onder meer speeches van onze premier Charles Michel.

16.52 uur: Alle actievoerders worden administratief aangehouden

De actievoerders die de toegangsweg naar de NAVO-blokkeerden, worden allemaal administratief aangehouden. Ze worden op dit moment allemaal weggeleid, meldt VRT-journalist Tom Van de Weghe die ter plaatse is.

16.40 uur: Trump speecht

Trump heeft het woord genomen bij de NAVO-bijeenkomst. Hij had het over de strijd tegen terreur en dan vooral over de aanslag in Manchester. Voor de slachtoffers van die aanslag vroeg hij een moment stilte. Hij vermeldde nog eens dat terroristen "losers" zijn. "We moeten ze wegjagen en nooit meer toelaten." 

In zijn speech herhaalde Trump ook wel zijn eerdere kritiek: de andere NAVO-landen moeten meer betalen voor defensie. Lees hier meer.

16:30 uur: Macron aangekomen bij NAVO, inhuldiging nieuw hoofdkwartier van start

Ook de Franse president Emmanuel Macron is aangekomen bij de NAVO. Normaal moest de Amerikaanse president Donald Trump als laatste aankomen, maar door wat oponthoud van Macron is dat dus niet gelukt. Men kan nu overgaan tot de inhuldiging van het nieuwe NAVO-gebouw.

16.15 uur: Trump is aangekomen op NAVO-bijeenkomst

De Amerikaanse president Donald Trump is aangekomen op de NAVO-bijeenkomst. Hij nam wel niet de normale weg, wellicht komt dat door de actievoerders die de toegangsweg naar de NAVO blokkeerden.

15.58 uur: Melania Trump bedankt Brussels kinderziekenhuis op Twitter

De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft op Twitter het kinderziekenhuis Koningin Fabiola bedankt voor de ontvangst die ze er vanmorgen gekregen heeft. Ze zegt ook dat ze erg genoten heeft van het bezoek. "Dank u Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola! Ik heb genoten van het knutselen van papieren bloemen met geweldige patiënten, en van de rondleiding", zo meldt ze op @FLOTUS, het Twitter-account dat voorbehouden is voor de first lady van de VS. Melania Trump heeft ook een foto verspreid waarin ze samen met enkele patiënten te zien is. Eerder had de first lady al in het gastenboek geschreven dat ze het werk van het kinderziekenhuis "inspirerend" vindt. "Bedankt om dit met mij te delen", schreef ze daarbij ook.

15.55 uur: Trump aan Macron: "Hele wereld praat over uw enorme overwinning"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op de middag op de Amerikaanse ambassade in Brussel een lunchgesprek gehad met de Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Ook Melania Trump was aan de ambassade aanwezig om de nieuwe president van Frankrijk op te wachten. Brigitte Trogneux, de vrouw van Macron, tekende niet president. Na een extra stevige handdruk, maakte Donald Trump zijn felicitaties over aan de pas verkozen Macron. "Het is een hele eer om hier samen te zijn met de onlangs verkozen president van Frankrijk, die een ongelooflijke campagne heeft gevoerd en een enorme overwinning heeft geboekt", zo sprak Trump. "De hele wereld praat erover. Proficiat. Geweldig gedaan", klonk het nog.

15.28 uur: May wil Trump op NAVO-bijeenkomst aanspreken over perslekken

De Amerikaanse president Donald Trump zal tijdens zijn bezoek aan de NAVO in Brussel ook aangesproken worden over de lekken in het onderzoek naar de terreuraanslag in Manchester. Dat heeft de Britse eerste minister Theresa May in Londen duidelijk gemaakt net voor naar de NAVO-bijeenkomst vertrok. Heel wat informatie over de terreuraanslag die maandag in Manchester aan 22 mensen het leven had gekost, is via Amerikaanse media in de openbaarheid gebracht.

15 uur: Wereldleiders stromen toe voor NAVO-bijeenkomst

De staats- en regeringsleiders zijn volop aan het toekomen voor de eerste NAVO-bijeenkomst in het nieuwe hoofdkwartier in Brussel. Onder meer premier Charles Michel, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Canadese premier Justin Trudeau zijn al ter plaatse. Donald Trump komt als laatste toe, rond 16 uur.

FOTO: het nieuwe NAVO-gebouw:

14.45: Actievoerders blokkeren kruispunt met menselijke ketting

Een 100-tal actievoerders probeert in in de buurt van de NAVO een kruispunt te blokkeren met een menselijke ketting. De politie is massaal ter plaatse en heeft het waterkanon laten aanrukken (al is het wel nog niet ingezet). De actievoerders zijn al een tijdje in de omgeving van het nieuwe NAVO-gebouw, maar tot nog toe verliep alles rustig.

Ook op de Brusselse Ring is het tot een incident gekomen tussen de politie en actievoerders die een spandoek wilden hangen over een brug. De actievoerders noemen de NAVO een overbodige "oorlogsmachine" en ze protesteren ook tegen kernwapens.

14.40 uur: Wereldpers klaar om NAVO-leiders te ontvangen op nieuw hoofdkwartier

Tientallen journalisten van over de hele wereld hebben postgevat voor de hoofdingang van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel, waar de eerste staats- en regeringsleiders weldra gaan toekomen. Om 16 uur wordt ook president Trump verwacht en kan het echte programma beginnen. Op en rond het nieuwe én het oude hoofdkwartier van de NAVO gelden draconische maatregelen.

De bijeenkomst begint met een korte verklaring van secretaris-generaal Jens Stoltenberg, waarna de staats- en regeringsleiders één na één zullen arriveren. Nadien volgt onder meer de officiële inhuldiging van het nieuwe gebouw en zullen de NAVO-leiders samen dineren.

14.25 uur: Melania gaat niet mee naar Delvaux-boetiek

Een wijziging in het programma. Melania Trump gaat niet mee met de "first ladies" -de partners van de staats- en regeringsleiders op de NAVO-top- naar de boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Waarom is niet duidelijk. Ze gaat wel mee naar het Magritte Museum, dat eerst staat ingepland, en naar het kasteel van Laken later vanavond. In het gezelschap is ook één man, de echtgenoot van de Luxemburgse premier Xavier Bettel.

14 uur: Wat staat er op het menu bij Trump en Macron?

Dit staat er volgens het persagentschap AP op het menu tijdens de lunch van Trump en Macron: tomaten met mozzarella, kalfsfilet met aardappelen en tricolore groenten, en als dessert een duo van Belgische chocolademousse.

Macron zei vooraf dat hij een zeer lange lijst had van onderwerpen die hij wilde bespreken, onder meer de economie, het terrorisme, het klimaat en energie. "Ik ben heel blij dat we samen veel dingen gaan kunnen veranderen", zei de Franse president ook.

13.10 uur: Macron en Trump zitten samen voor de lunch

Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron zitten momenteel samen voor een lunch in de Amerikaanse ambassade. Bij aankomst werd Macron hartelijk begroet door Trump en de first lady. Trump reageerde niet op vragen van journalisten, die vroegen onder meer naar een reactie op het incident met Groot-Brittannië over Amerikaanse lekken uit het onderzoek naar de aanslag in Manchester.

Trump en Macron zullen het onder meer hebben over het klimaatakkoord in Parijs het terrorisme. "Beide presidenten zijn nieuw op het internationale politieke toneel, en willen eens kennismaken", legt Europakenner Rob Heirbaut uit. Lees hier meer over de ontmoeting.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

12.50 uur: Enkele tientallen vredesactivisten wachten Trump op aan NAVO-gebouw

Donald Trump en de andere staats- en regeringsleiders die straks naar de NAVO afzakken, worden er opgewacht door enkele tientallen vredesactivisten. De beweging "Agir pour la paix" houdt er een pacifistische actie tegen kernwapens. Alles verloopt voorlopig erg rustig. De actievoerders richten hun pijlen vooral tegen de NAVO zelf, een "onnodig militair bondgenootschap", aldus organisatrice Stéphanie Demblon. De groepering protesteert ook tegen de opslag van kernwapens op Belgisch grondgebied.

Herbeleef het eerste deel van onze liveblog

Voor het eerste deel van deze liveblog, klik hier.

Meest gelezen