Internationaal Atoomagentschap: "Hackers kunnen een nucleaire aanslag plegen"

"Je hebt geen nucleaire wapens nodig om een nucleaire aanslag te plegen, een beetje nucleair materiaal is genoeg." Dat zegt Ykiya Amano, directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap in het tijdschrift Monocle. "Daarmee kan je een volledige stad laten ontploffen." In het interview noemt hij het atoomprogramma van Noord-Korea een steeds groter wordende bedreiging: "En de situatie zal alleen maar erger worden."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De Japanner Ykiya Amono staat sinds 2009 aan het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap en houdt kantoor in Wenen. Hij werd zopas verkozen tot een derde ambtstermijn van vier jaar. En dat worden jaren van opnieuw veel slapeloze nachten, zo vertelt hij het magazine Monocle.

Hij maakt zich verschrikkelijk veel zorgen dat er nucleair materiaal in de handen van terroristen komt. "Het is de verantwoordelijkheid van elke staat ter wereld om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt", zegt hij. "Zij moeten ervoor zorgen dat hun materiaal zo veilig mogelijk bewaard wordt."

Toch is hij daar meer bezorgd dan ooit over: "Vroeger was het nooit duidelijk of we in dat geval spraken over nucleaire wapens dan wel over vuile bommen. Maar voor terroristen is het niet noodzakelijk om aan nucleaire wapens te geraken, nucleair materiaal volstaat. Zelfs materiaal van het laagste niveau volstaat om een volledige stad te laten ontploffen.

We hebben een database met veel data die aantoont dat er illegale handel over aan de gang is. En nucleair terrorisme kan ook zonder nucleair materiaal, maar door computerhacking. Hacking is een heel effectieve manier om nucleaire opslagplaatsen of kerncentrales schade toe te brengen."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Noord-Korea heeft nooit eerder zoveel raketten gelanceerd"

In hetzelfde interview bekent de secretaris-generaal van het Atoomagentschap dat het ook in Noord-Korea helemaal de verkeerde kant opgaat.

"De situatie zit nu in een nieuwe fase. Ze hebben nooit eerder zoveel raketten gelanceerd. Twee nucleaire testen in één jaar, zoals vorig jaar, is heel veel. We bekijken de situatie via satellietbeelden in de nucleaire stad Yongbyon en de situatie is erg verontrustend. We trainen inspecteurs om er naartoe te gaan. We zijn daar ook klaar voor, mocht er ooit een politiek akkoord voor zijn."

Amano hoopt dat dat akkoord er komt. "Maar ik kan er niet optimistisch over zijn. Het is waarschijnlijker dat de situatie verslechtert. De spanningen lopen hoog op. De zaken wijzen in de verkeerde richting, niet in de richting van meer dialoog."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen