Libische gemeenschap in Manchester waarschuwde voor radicalisering

De voorbije jaren hebben Libiërs die in Groot-Brittannië wonen, de politie bij herhaling gewaarschuwd voor de activiteiten van moslimextremisten in Manchester. Het ging daarbij niet enkel om radicalisering, maar ook om het ronselen van terroristen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De terrorist die zichzelf enkele dagen heeft opgeblazen op een muziekfestival in Manchester, Salman Abedi, was van Libische afkomst. In het onderzoek zijn ook tal van andere Libiërs opgepakt, onder hen familieleden van Abedi.

De aanslag heeft ook de lokale Libische gemeenschap in Manchester geschokt. De Britse krant The Guardian schrijft nu dat Libiërs die in Groot-Brittannië wonen, de politie al jaren getipt hebben voor de activiteiten van extremistische moslims binnen die gemeenschap. 

Het ging dan niet enkel om het verspreiden van radicale moslimideologieën, maar ook om het ronselen van strijders en terroristen. Ze richten zich daarbij op de tweede of de derde generatie van Libiërs in het Verenigd Koninkrijk.

Libische connectie onder invloed van IS?

Groot-Brittannië heeft in de jaren 80 en 90 grote aantallen Libiërs opgevangen die op de vlucht waren voor de dictatuur van Moe'ammar al-Khaddafi. Vooral in Manchester is er een grote Libische gemeenschap.

Daar leefden grote verwachtingen bij het uitbreken van de Arabische Lente, maar evenzeer teleurstelling en frustratie na het mislukken daarvan. De val van het regime van Khaddafi in 2011 leidde zoals bekend tot een grote chaos en nieuwe burgeroorlogen in Libië.

In die chaos proberen terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS om in Libië een voet aan de grond te krijgen en daar een basis uit te bouwen. Zo controleerde IS lange tijd de stad Syrte in het centrum van Libië. Van daaruit werd onder meer de moord op 38 toeristen in de Tunesische badplaats Sousse in 2015 voorbereid.

Veel van die groepen proberen nu vanuit Libië ook invloed te verwerven binnen de Libische gemeenschap in Groot-Brittannië. Die mensen zouden worden geronseld voor aanslagen in het VK of elders in Europa.

Meest gelezen