Liveblog Dag 2 bezoek van Trump aan België (deel 1)

Het is vandaag de tweede dag van het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan ons land. Herbeleef hier het eerste deel van onze liveblog.

Voor het tweede deel van de liveblog klik hier.

12.30 uur: Bezoek Melania aan kinderziekenhuis duurde een uurtje

Het bezoek van Melania Trump aan het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola in Laken is afgelopen. De first bleef er een uur ongeveer. Ze ondertekende er een gastenboek. Daarna ontmoette ze enkele kinderen van de school van het ziekenhuis. Ze nam ook de tijd nam om samen met de patiënten te knutselen en ze wisselde daarbij kort enkele woorden met de kinderen uit.

Later vandaag brengt ze samen met de andere first ladies nog een bezoek aan het Magritte Museum en aan een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

12.15 uur: Geen gemeenschappelijk standpunt over Rusland

Europees president Donald Tusk is "niet honderd procent zeker" dat hij en Trump hetzelfde standpunt delen over Rusland. En ook onderwerpen zoals klimaat en handel liggen nog "open". Dat heeft Tusk gezegd na afloop van het onderhoud met de Amerikaanse president.

"Wat onze samenwerking en vriendschap zijn diepste betekenis geeft, zijn de fundamentele westerse waarden zoals vrijheid, mensenrechten en respect voor de menselijke waardigheid", aldus Tusk nog. "Onze belangrijkste taak vandaag is het samenbrengen van de hele vrije wereld rond die waarden, niet enkel rond belangen."

11.45 uur: Premier Michel ontvangt president Macron

De Franse president Emmanuel Macron heeft in het Egmontpaleis kort samengezeten met premier Charles Michel (MR). Michel en zijn vrouw verwelkomden de Franse president en zijn echtgenote vanmorgen op de luchthaven (foto onder). Vanmiddag gaat Macron lunchen met Donald Trump in de Amerikaanse ambassade.

BELGA

11.30 uur: Bezoek aan Europese instellingen is afgelopen

Donald Trump heeft het Europagebouw in Brussel verlaten. Hij zat ruim een uur samen met de leiders van de EU. Zijn zwaarbeveiligde colonne gaat nu terug naar de Amerikaanse ambassade, daar zal Trump vanmiddag lunchen met de Franse president Emmanuel Macron.

Bij het fotomoment na het bezoek grapte Juncker dat er één president te veel is in de EU, wijzend naar Tusk:

11.15 uur: Melania Trump bezoekt kinderziekenhuis in Brussel

 

Melania Trump is zonet aangekomen aan het kinderziekenhuis Koningin Fabiola, in de Brusselse deelgemeente Laken. De first lady zal in het kinderziekenhuis verschillende patiënten en hun familieleden ontmoeten.

Melania Trump volgt vandaag een ander programma dan haar echtgenoot Donald. Zo brengt ze later op de dag samen met de andere "first ladies" -onder wie Brigitte Trogneux, de echtgenote van de Franse president Macron en Amélie Derbaudrenghien, de vrouw van Premier Michel- nog een bezoek aan het Magritte Museum en aan een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

11 uur: Waarover spreekt Trump met de EU-leiders?

Trump zit nog altijd samen met de leiders van de Europese Unie, maar waarover hebben ze het? "Officieel is er geen agenda voor deze ontmoeting, maar we kunnen ervan uitgaan dat ze het onder meer hebben over handel en het klimaatakkoord van Parijs", zegt VRT-journaliste Leen De Witte.

"De EU wil benadrukken dat het akkoord een opportuniteit is, geen bedreiging. Men vindt het vooral belangrijk dat er een vertrouwensband groeit met de nieuwe Amerikaanse president. Toen hij verkozen werd, zei hij geen fan te zijn van de EU, Tusk noemde hem toen een echt gevaar. De sfeer is intussen helemaal gekeerd, maar het is nog niet duidelijk wat Trump precies wil. Dat hopen ze vandaag wat beter te begrijpen."

10.45 uur: Ivanka Trump en Jared Kushner slaan Brussel over

Ivanka Trump en Jared Kushner, de dochter en schoonzoon van president Trump, zijn niet meegereisd naar Brussel. Beiden zijn een dag langer in Rome gebleven, vanwaar ze vanmorgen een vlucht hebben genomen terug naar Washington DC.

10.10 uur: Donald Tusk verwelkomt Trump aan Europagebouw

Donald Trump is aangekomen bij het Europagebouw, waar hij verwelkomd werd door Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Op de agenda staan gesprekken met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, parlementsvoorzitter Antonio Tajani en EU-topdiplomate Federica Mogherini.

10 uur: Trump vertrokken naar Europese wijk

Donald Trump is van de Amerikaanse residentie vertrokken naar het Europagebouw voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Frederica Mogherini.

In tegenstelling tot het eerste bezoek van Barack Obama staan er langs de weg amper kijklustigen voor de colonne van de president. Melania Trump volgt vandaag een apart programma, dat begint met een bezoek aan kinderziekenhuis in Brussel.

9.30 uur: Grote politiemacht aan Amerikaanse ambassade

President Trump heeft de nacht doorgebracht in de Amerikaanse residentie (naast de ambassade), waar strenge veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. "Er staat een bijzonder grote ordemacht: Trumps eigen veiligheidsteam, het leger en de lokale en federale politie staan paraat", zegt VRT-journaliste Katrien Vanderschoot. "Een helikopter cirkelt hier boven het centrum, hulpdiensten rijden voorbij, straten zijn geblokkeerd door friese ruiters en betonblokken. En ook vlak bij in de Europese wijk staan op elke straathoek een aantal combi's."

Dadelijk vertrekt Trump naar de Europese instellingen voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk, en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini.

9 uur: Greenpeace-activisten hangen "#Resist" aan kraan bij Amerikaanse ambassade

Vanochtend hebben 5 activisten van Greenpeace een groot spanddoek met daarop "#Resist" opgehangen aan een kraan tegenover de Amerikaanse ambassade, waar Donald Trump de nacht heeft doorgebracht. "Dit is onze manier om te waarschuwen voor de opkomst van het populisme", zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. "Steeds vaker raken politici verkozen die vervolgens beslissingen nemen die ingaan tegen de belangen van mens en planeet, en die de strijd tegen de klimaatopwarming op losse schroeven zetten." Gisteren nam Greenpeace ook deel aan de grote vredesmanifestatie in de straten van Brussel.

8.40 uur: Geen grote verkeersproblemen in Brussel

De NAVO-top en het bezoek van de Amerikaanse president Donald Trump in Brussel veroorzaken voorlopig geen zware verkeersproblemen. Dat de top en het bezoek samenvallen met Hemelvaartsdag speelt daarbij wellicht een rol, zegt politiecommissaris Ilse Van de keere.

Belangrijke assen zijn verkeersvrij gemaakt. Het gaat onder meer over de klassieke veiligheidszone rond het Schumanplein (met sluiting van de Reyerstunnel), de omgeving van de NAVO (sluiting A201/Leopold III laan), de omgeving van het Paleizenplein en de Waterloolaan en de kleine ring bovengronds tussen het Louizaplein en Kunst-Wet. De Hertogstraat, de Wetstraat en de Belliardstraat worden tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Dat kan verscheidene uren duren.

Brussel Mobiliteit raadt aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. Het MIVB-net zal wel op bepaalde plaatsen hinder ondervinden van het bezoek van de Amerikaanse president. De hinder zal vooral voelbaar zijn in de omgeving van het Koninklijk Paleis, de Europese wijk, de NAVO en de luchthaven.

Meest gelezen