Macron en Juncker: "Nergens in Europa plaats voor sociale dumping"

Emmanuel Macron, de kersverse president van Frankrijk, had net voor de NAVO-top een onderhoud met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de toekomst van Europa. De twee hadden het voornamelijk over sociale dumping. “Hetzelfde werk op dezelfde plek impliceert hetzelfde loon”, zo klonk het.

Jean-Claude Juncker zei tijdens een gezamenlijke persconferentie dat hij blij is te kunnen overleggen met een “volbloed pro-Europeaan” zoals Macron. “De strijd tegen de sociale dumping stond centraal tijdens ons gesprek”, zegt de commissievoorzitter. “Daarnaast kwamen ook de eurozone en het gemeenschappelijk asiel- en defensiebeleid ter sprake. Vanuit de EU-instellingen rekenen we hard op de toewijding en de steun van de Fransen.”

Weg met sociale dumping

“De algemene regel die we moeten blijven nastreven, is "same work, same place, same pay"”, zei Emmanuel Macron over de strijd tegen sociale dumping. Concreet: een Pool die in pakweg Frankrijk hetzelfde werk verricht op dezelfde plek als een Franse staatsburger moet ook hetzelfde loon krijgen. “Het voorstel van de Commissie gaat wat mij betreft nog niet ver genoeg, zeker als het gaat over controle en monitoring”, aldus Macron. Niettemin leidde het voorstel al meermaals tot verdeeldheid onder de West- en Oost-Europese EU-landen.

“Het is ook belangrijk dat de EU efficiënter gaat werken”, voegt Macron er nog aan toe. “Ik ben een grote fan van Europa, maar we moeten meer de daad bij het woord voeren. Het is niet mijn stijl om grote uitspraken te doen die uiteindelijk tot niets leiden. Alles wat de Europese idee doet wankelen, is voer voor eurosceptici.”

Tweet van Trump

Op vragen over Trump antwoordden zowel Macron als Juncker behoorlijk ontwijkend. “Ik zeg niet dat de onderhandelingen over TTIP (het Trans-Atlantisch Vrijhandelsverdrag) werden aangehaald, maar we hebben het met de Amerikaanse president wel over internationale handel gehad”, zegt Juncker.

“Het is niet aan mij om uitspraken te doen over Trump als persoon”, stelt Macron. “Ons gesprek vond plaats in een zeer directe maar ook vriendelijke en pragmatische sfeer. En ook al verschillen we op bepaalde punten sterk van mening, we kunnen er niet omheen dat we zullen moeten samenwerken om de algemene veiligheid van zowel Europese als Amerikaanse burgers te garanderen”, aldus de Franse president.

Juncker beëindigde de persconferentie met een kwinkslag. “Ik hoop dat de Amerikaanse president in de toekomst ook af en toe eens over mij een tweet de wereld instuurt.”

Meest gelezen