Merkel: "Duitsland zal nooit vergeten wat de NAVO gedaan heeft"

In haar toespraak bij de opening van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar vertrouwen in de alliantie bevestigd. "Duitsland zal nooit vergeten wat de NAVO gedaan heeft voor de hereniging", zei ze. Opvallend is dat Merkel ook opkwam voor open samenlevingen en tegen "nieuwe muren".
afp or licensors

Bondskanselier Merkel had een stuk van de Berlijnse Muur meegebracht, dat voortaan als memoriaal opgesteld wordt aan de ingang van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier. Dat staat tegenover een brokstuk van de WTC-torens als symbool van het terrorisme dat VS-president Trump had meegebracht voor de NAVO.

Angela Merkel had het bij de inhuldiging van haar "muur" echter over wat die betekent heeft in haar leven en de verdeeldheid van Duitsland. "Haar land zal nooit vergeten wat de NAVO gedaan heeft om het land te herenigen", zei ze.

Merkel anticipeerde zo op de eis om meer geld van VS-president Trump door te stellen dat Duitsland "zijn bijdrage voor de veiligheid en de solidariteit binnen de alliantie zal leveren". Dat slaat wellicht niet enkel op geld, maar ook om een groter militair engagement van Duitsland bij missies van de NAVO. De laatste jaren laat Berlijn de schuchterheid van vroegere tijden stilaan vallen. Zo nemen zes Duitse Tornado-gevechtsvliegtuigen nu deel aan operaties tegen IS in Syrië. 

"NAVO staat ook voor open samenlevingen"

Tegelijk verdedigde Merkel ook haar maatschappelijke standpunten die eerder veel kritiek hadden gekregen. Ook zo diende ze Trump op voorhand al van repliek, want die enkele minuten later migratie in vraag stellen.

"Onze alliantie is verenigd in het besef dat samenwerking gebaseerd op vrijheid en op het vertrouwen dat niet uitsluting en niet muren succesvol zijn, maar open samenlevingen die op gezamenlijke waarden gebouwd zijn", luidde het.

Na het einde van het oost-westconflict is een nieuwe tijd met nieuwe uitdagingen aangebroken en de alliantie moet solidair zijn om die gemeenschappelijke waarden te verdedigen, aldus Merkel.

Merkel heeft ook waarschuwing voor Erdogan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ook naar de NAVO gekomen om de Turkse president Tayyip Erdogan op de vingers te tikken. Ze is het beu dat Turkije al maanden weigert om Duitse parlementsleden de op de basis Incirlik gestationeerde Duitse militairen te bezoeken.

Duitsland heeft 260 militairen op die basis in het zuiden van Turkije. Van daaruit nemen zes Tornado-gevechtsvliegtuigen van de Bundesluftwaffe deel aan internationale operaties tegen de terreurgroep IS in Syrië. Merkel dreigt er nu mee om die troepen te verplaatsen naar andere landen zoals Cyprus en Jordanië.

De relaties tussen Duitsland en Turkije zijn fors verzuurd omdat Duitsland asiel heeft gegeven aan 400 Turkse militairen die bij de NAVO werkten, maar door Ankara gezocht werden wegens mogelijke betrokkenheid bij de couppoging van vorige zomer.

Meest gelezen