New York Times publiceert foto's uit politierapport aanslag Manchester

De Amerikaanse krant The New York Times heeft foto's gepubliceerd die uit het politie-onderzoek naar de aanslag in Manchester komen. Het gaat onder meer om beelden van een verscheurde rugzak en restanten van de bom. Premier May is bijzonder boos over het lek. De Britse politie wil niet langer informatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

De gedetailleerde foto's van onderdelen van de gebruikte bom, het ontstekingsmechanisme en de rugzak waarin de explosieven werden vervoerd, komen ontegensprekelijk uit het politierapport. Uit de beelden blijkt dat de explosieven werden bewaard in een kleine metalen houder. Iemand heeft die informatie uit het onderzoek gelekt aan de correspondent van The New York Times in het Verenigd Koninkrijk. De Britse politie kijkt in de richting van de Amerikaanse politiediensten, die de aanslag in Manchester mee onderzoeken. 

Het is al de tweede keer dat er informatie uit het onderzoek uitlekt. Zo maakten de Amerikaanse veiligheidsdiensten de identiteit van de dader al bekend, nog voor de Britten daar zelf over gecommuniceerd hadden. Na dit tweede incident heeft de Britse politie beslist om voorlopig niet meer over dit dossier te communiceren met de Amerikaanse veiligheidsdiensten, in het belang van het onderzoek.

(lees voort onder de foto)

"Dit mag niet nog eens gebeuren"

Amber Rudd, de Britse minister van Binnenlandse zaken, heeft haar irritatie over de loslippigheid van de VS in het onderzoek al kenbaar gemaakt, in vrij forse bewoordingen. Ze heeft John Kelly, de Amerikaanse minister van Binnenlandse veiligheid, gevraagd om zijn mensen met aandrang te vragen geen informatie meer te lekken. De Britten ervaren het lek niet enkel als een gebrek aan respect, maar ook als een grote belemmering voor het onderzoek, dat nog volop loopt.

"De Britse politie is altijd heel erg duidelijk geweest: zij willen de controle over de informatieflow in handen houden, om de integriteit van het onderzoek te behouden, en het verrassingselement. Als informatie vanuit een andere hoek uitlekt, dan is dat bijzonder irritant. Ik ben tegenover onze vrienden al heel duidelijk geweest dat dit niet nogmaals moet gebeuren", aldus Rudd.

Premier May roept Trump tot de orde

De Britse premier Theresa May is niet van plan om het hierbij te laten. Ze zou de Amerikaanse president Trump deze namiddag op de NAVO-bijeenkomst in Brussel even willen aanspreken over dit perslek. De informatie die de New York Times in handen heeft gekregen, is vertrouwelijke politie-informatie die beide landen in het kader van veiligheid al een tijdlang uitwisselen. Omdat het lek vanuit de Amerikaanse veiligheidsdiensten zelf lijkt te komen, is het niet ondenkbaar dat de Britten zich na dit incident een pak minder open en welwillend zullen opstellen tegenover hun collega's. 

2017 Getty Images

Meest gelezen