Politie rekent alle betogers aan kruispunt bij NAVO in

De hele namiddag hebben enkele tientallen actievoerders geprobeerd om de NAVO-top te verstoren. Ze blokkeerden een kruispunt in de buurt van de ingang van het nieuwe NAVO-gebouw. Uiteindelijk kwam de politie tussenbeide.

De actievoerders waren rond 14 uur samengetroept aan het kruispunt om er een soort menselijke ketting te vormen. Bedoeling was om de aankomst van de Amerikaanse president Donald Trump aan de NAVO daarmee te bemoeilijken, maar de president en zijn gevolg namen uiteindelijk een andere weg. De betogers mochten tot 16 uur blijven, maar hielden zich daar niet aan, waarop de massaal aanwezige politie besloot in te grijpen.

(Lees verder onder de foto)

Een agent deelde de beslissing omstreeks 16.40 uur mee aan de betogers, wat heel wat boegeroep van de groep opleverde. Een deel van hen weigerde met de agenten mee te gaan, anderen boden  minder weerstand. Incidenten waren er niet. Het waterkanon dat al enkele uren klaar stond, moest niet worden ingezet.

De groep van naar schatting 100 mensen bestond voornamelijk uit Franstalige jongeren. Volgens een van de betogers is er geen eenduidige organisatie, maar gaat het om een "burgercollectief".

Protest boven snelwegen

Activisten beklommen rond 15 uur drie verschillende portieken boven de Brusselse ring in Zaventem om er spandoeken te bevestigen. "Gezien de gevaarlijke situatie, niet enkel voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers, werd hen meermaals gevraagd om naar beneden te komen", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. Uiteindelijk werden 37 mensen administratief aangehouden.

De politie zegt dat de actie een file veroorzaakte op de autosnelweg, en dat in de staart ervan twee ongevallen gebeurden met stoffelijke schade. "Op vraag van het parket Halle-Vilvoorde werd een gerechtelijk onderzoek geopend wegens het kwaadwillig belemmeren van het verkeer."

Meest gelezen