Stoltenberg twijfelt niet aan NAVO-engagement van Trump

Dat de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de NAVO-vergadering niet expliciet zijn steun heeft uitgesproken voor het artikel 5, dat de collectieve defensie van de NAVO-lidstaten inhoudt, verontrust de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg niet. De uithaal van Trump dat de lidstaten meer moeten uitgeven aan defensie, noemde Stoltenberg een klare en duidelijke boodschap.

Gevraagd naar het uitblijven van de expliciete steun van Trump voor het artikel 5, verwees Stoltenberg naar het gedenkteken dat de Amerikaanse president vandaag in het nieuwe NAVO-hoofdkwartier inhuldigde. Dat gedenkteken heet het '9/11 and Article 5 Memorial'. "Dat is een sterk signaal", oordeelde Stoltenberg. "Het is onmogelijk geëngageerd te zijn in de NAVO, zonder een engagement voor het artikel 5."

Stoltenberg ziet het Amerikaanse engagement niet enkel in woorden, maar ook in daden op het terrein. Zo verwees de NAVO-secretaris-generaal naar het begrotingsvoorstel van Trump, waarin de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa sterk wordt opgevoerd.

Boodschap voor bondgenoten

"Trump was heel duidelijk over zijn engagement jegens de NAVO", aldus Stoltenberg. "Maar ook in zijn boodschap aan de bondgenoten. Hij heeft een klare en duidelijke boodschap over zijn verwachtingen wat betreft een eerlijke lastenverdeling." Trump had uitgehaald naar de NAVO-lidstaten die niet de beoogde 2 procent aan defensie-uitgaven halen. "Niet eerlijk voor de Amerikaanse belastingbetalers", zei hij.

Volgens Stoltenberg vinden ook verschillende bondgenoten binnen de verdragsorganisatie dat er meer in defensie moet worden geïnvesteerd. "Niet alleen om de Verenigde Staten te plezieren, maar ook omdat het in ons eigen belang is", klonk het.

De NAVO-baas herhaalde nog eens dat de NAVO-lidstaten voor het eerst sinds lang opnieuw investeren in defensie. "Trump beseft dat Europa en Canada in de juiste richting bewegen", zei hij. "Hij is er zich van bewust dat na jaren van afname, we opnieuw meer investeren. We hebben wel nog een lange weg af te leggen, maar daarom hebben we de beslissingen van vandaag genomen."

Op de speciale vergadering van de staats- en regeringsleiders binnen de NAVO is immers beslist om jaarlijks nationale plannen op te stellen, waarin de landen onder andere uit de doeken doen hoe ze tot de 2 procent zullen trachten te komen. Voorts is onder meer ook beslist dat volgend jaar een nieuwe NAVO-top plaatsvindt. Waar en wanneer deelde Stoltenberg nog niet mee.

Meest gelezen