Tom Waes: "Onwaarschijnlijk goed werk dat Consortium 12-12 verricht"

De speciale aflevering "Reizen Waes 12-12" waarin Tom Waes het vluchtelingengebied in Noord-Oeganda bezoekt, wordt op 4 juni uitgezonden op Eén. "Het is onwaarschijnlijk wat het Consortium 12-12 doet voor de vluchtelingen in Afrika. Ik heb heel erge dingen gezien, maar ook heel mooie dingen", aldus Waes in "Van Gils & Gasten".

Eind april trok Tom Waes naar Noord-Oeganda om er een week lang door het vluchtelingengebied te reizen voor de speciale aflevering "Reizen Waes 12-12". "We hebben onder meer het vluchtelingenkamp in Bidibidi bezocht. Dat is het grootste vluchtelingenkamp ter wereld waar vandaag 330.000 mensen opgevangen worden", aldus Waes in "Van Gils & Gasten".

De uitzending van "Reizen Waes" in Haïti aan het begin van dit seizoen van het programma deed heel wat stof opwaaien. "In die uitzending zei iemand dat het geld van de ontwikkelingshulp niet goed terechtkomt, maar dat is absoluut niet waar in het geval van het Consortium 12-12."

"Ik vond het zo erg dat de inzamelingsactie Hongersnood 12-12 voor de vluchtelingen in Afrika niet goed op gang kwam en ik heb contact opgenomen met het Consortium 12-12. Het Consortium stelde me voor om zelf te gaan kijken in Afrika en de VRT vond het een goed idee om een speciale aflevering te maken", aldus Tom Waes.

"Ik heb erge dingen gezien in Noord-Oeganda, maar ook heel mooie dingen. De kracht van de vluchtelingen is ongelofelijk. Ze krijgen van 12-12 basisdingen en gaan daarmee aan de slag om een tent te bouwen. Ik weet niet of ik zo een veerkracht zou hebben als die mensen."

"In de uitzending laten we duidelijk zien hoe het geld van de inzamelingsactie wordt besteed en het wordt goed besteed", besluit Tom Waes. "Reizen Waes 12-12" wordt op zondagavond 4 juni uitgezonden op Eén.

Herbekijk het volledige interview in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen