Trump op bezoek in België: wat staat er op het programma?

De Amerikaanse president Donald Trump is in ons land voor een tweedaags bezoek in het kader van een NAVO-top in Brussel. Vandaag wordt de drukste dag voor Trump en zijn gevolg. Vanavond vertrekt de Amerikaanse president richting Sicilië.

Voor premier Michel en de Franse president Emmanuel Macron staat er vanmorgen een werkvergadering op het programma.

Trump trekt rond 10 uur het naar het Europagebouw voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees Parlement Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani, de Europese president Donald Tusk, en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Federica Mogherini.

Trump en Macron zonderen zich daarna af op de Amerikaanse ambassade voor een werklunch.

De NAVO-top vindt in de namiddag plaats. Trump huldigt er samen met 28 andere staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe hoofdkwartier in Haren officieel in. De wereldleiders zullen er naar verwachting een hartig woordje spreken over de toekomst van het militaire bondgenootschap: Trump liet al meerdere keren verstaan dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten opdrijven, omdat de Amerikanen niet langer bereid zijn de hoofdmoot van de rekeningen te betalen.

"Mogelijk presenteert Trump de Europeanen met een rekening van meer dan 1.000 miljard euro omdat zij de afgelopen jaren niet de afgesproken 2 procent van hun BNP aan defensie hebben uitgegeven", zegt Jan Balliauw. "Daarnaast staat ook een mogelijke uitbreiding van de rol van de NAVO in de strijd tegen IS op de agenda."

Wat doen de first lady's?

Voor first lady Melania en de vele andere meegereisde partners van wereldleiders, is er een apart programma.

Zo bezoekt Melania 's morgens een kinderziekenhuis in Brussel, waarna ze samen met de andere first lady's een rondleiding krijgt in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

Daarna naar Sicilië voor G7

Trump en zijn gevolg verlaten ons land vanavond rond 21 uur vanop de luchthaven in Melsbroek, voor een korte vlucht naar het Italiaanse Sicilië. Daar woont de president vrijdag een ontmoeting van de G7 bij.

"Blijf met de auto weg uit Brussel"

De politie raadt automobilisten aan om zoveel mogelijk weg te blijven uit de hoofdstad en gebruik te maken van het openbaar vervoer. De omgeving van de NAVO wordt volledig verkeersvrij gemaakt, net als de buurt rond het Schumanplein, het Paleizenplein en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de Kleine Ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten. De Wetstraat, de Belliardstraat en de Hertogstraat zijn doorheen de dag mogelijk urenlang dicht voor het verkeer.

De metro en treinen rijden volgens de politie normaal, bepaalde buslijnen kunnen wel worden omgeleid. Wie zich toch met de wagen in Brussel waagt, kan terecht op de Twitterpagina van de politie Brussel-Hoofdstad-Elsene (@zpz_polbru) voor real-time verkeersinformatie.

Volg het bezoek van Trump op de voet

VRT NWS brengt uitgebreid verslag uit van het bezoek van Trump aan ons land. Op deredactie.be zit u op de eerste rij. Ook radio en tv houden de luisteraars op de hoogte, via journaals en duidingsprogramma's. Bekijk hier het volledige aanbod van VRT NWS.

Meest gelezen