Waarom hielden Trump en Macron vandaag een apart onderonsje?

Na zijn bezoek aan de Europese instellingen keerde president Trump even terug naar de Amerikaanse ambassade vanmiddag, voor een lunch met zijn Franse collega Emmanuel Macron. De eerste ontmoeting tussen beide staatshoofden verliep gemoedelijk. Los van de kennismaking stonden er uiteenlopende thema's op de agenda.

Macron werd aan de Amerikaanse ambassade opgewacht door Donald Trump en zijn vrouw Melania. Macrons echtgenote Brigitte, die mee naar ons land is afgereisd, was niet bij de ontmoeting aanwezig. Voor de werklunch van start ging, feliciteerde Trump zijn Franse collega na een stevige handdruk uitgebreid met zijn verkiezingsoverwinning. "Het is voor mij een grote eer om vandaag de nieuwe Franse president te leren kennen. Hij heeft een ongelofelijke campagne gevoerd, en een fantatische verkiezingsoverwinning geboekt", aldus Trump. "Iedereen spreekt over zijn aantreden, goed gedaan!" 

Macron op zijn beurt liet ook verstaan dat hij blij was om de Amerikaanse president te kunnen ontmoeten. Hij heeft Washington gevraagd om geen "overhaaste beslissing" te nemen over het klimaatakkoord van Parijs. Dat zei hij tijdens een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met VS-president Donald Trump.

"Ik heb respect voor het feit dat hij het akkoord van Parijs opnieuw bekijkt", zei Macron. "Maar mijn wens is dat de Verenigde Staten geen overhaaste beslissing nemen over die kwestie." Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump gezegd dat hij uit het akkoord wou stappen. Maar sindsdien lijkt hij te twijfelen. In elk geval is zijn beslissing uitgesteld tot na zijn terugkeer uit Europa. Hij laat zo zijn ambtgenoten van de G7 (Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië, Groot-Brittannië en Japan) in het ongewisse.

"Ik heb hem herinnerd aan het belang van het akkoord voor ons, het belang van die engagementen voor de internationale gemeenschap", zei Macron, als antwoord op een vraag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. "Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om het mondiale karakter te behouden van dit engagement, het eerste in zijn soort."

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Veel gespreksstof tijdens kennismaking"

Waarom was er een tête-à-tête tussen beide heren? "Beide presidenten zijn nieuw op het internationale politieke toneel, en willen eens kennismaken", legt Europakenner Rob Heirbaut uit. "Ten tweede was Parijs de gaststad van de laatste grote klimaatconferentie. Macron is een grote voorstander van de strijd tegen de klimaatverandering, terwijl Trump zich al vaak kritisch heeft uitgelaten over de menselijke impact op het klimaat. Ik vermoed dat Macron uit Trumps mond wil horen dat de VS achter de gemaakte afspraken blijven staan."

Tenslotte staat ook de strijd tegen terreur op de agenda. "Frankrijk is al zwaar getroffen door aanslagen de laatste tijd, dus daar zullen Macron en Trump het zeker over hebben. Ook Syrië en de toekomst van president Assad zullen ter sprake komen, net als de relatie van beide grootmachten met Rusland."

(leest voort onder de video)

"Belangrijk beleefdheidstoneeltje"

"Het verschil is opvallend: met Macron gaat Trump eten, met de Europese leiders drinkt hij een koffie. Dat is niet toevallig: Trump voelt zich meer op zijn gemak tijdens een ontmoeting met een traditionele president, als leider van een land. De Europese Unie is voor hem nog altijd een eigenaardige constructie, maar hij weinig vat op heeft", legt Europakenner Hendrik Vos uit. "Ook Obama beet zijn tanden daar wat op stuk."

"Los daarvan is het in de diplomatie ook een traditie om gesprekken te voeren met politieke nieuwkomers van grootmachten. Binnen het kader van een gelegenheidstoneeltje weliswaar, want zo'n ontmoeting is goed voorbereid, maar tegelijk is het een gelegenheid om bij elkaar al eens af te tasten hoe de andere partij denkt. Bovendien heeft Macron de ambitie om Frankrijk internationaal meer op de kaart zetten. Hoe sterk ze ook van mening verschillen, louter de ontmoeting met Trump is al van groot belang voor hem."

En na de lunch?

Na hun lunchmeeting gaan Macron en Trump naar de bijeenkomst van de NAVO-landen aan het gloednieuwe hoofdkwartier. Vanavond reizen beide presidenten samen door naar Sicilië, waar morgen en overmorgen de G7-landen samenkomen.

Meest gelezen