"De aanpak van Sisi tegen terrorisme werkt niet"

Het aantal aanvallen tegen koptische christenen in Egypte is de laatste maanden fel toegenomen. Op korte tijd zijn er al meer dan 70 kopten om het leven gekomen. Intussen komt er meer kritiek op de aanpak van de overheid.

"Een aanslag op de christenen in Egypte is helaas iets dat vaker voorkomt en de laatste tijd zijn er ook erg veel bedreigingen geuit door islamitische fundamentalisen tegen de christelijke minderheden in Egypte", zegt Jan De Volder van het religieus tijdschrift Tertio.

"Wat wel opvalt is dat het hier om een ander soort aanslag gaat", zegt Ruth Vandewalle in Egypte. "Tot nu toe ging het vooral om bomaanslagen, maar kinderen in koelen bloede neerschieten is van een ander kaliber. De reacties op het nieuws zijn uitzinnig, de mensen zijn geshockeerd en heel kwaad dat dit kon gebeuren, zeker nu de ramadan begonnen is, wat een soort feestperiode is", zegt Vandewalle.

Samenleven

De koptische christenen vormen een grote minderheid in Egypte. Van de 90 miljoen inwoners is naar schatting 10 procent christen. "Voor het grootste deel van de tijd leven kopten en moslims vredevol samen, het zijn buren, ze werken samen, maar aanslagen zoals vandaag zijn  natuurlijk niet bevorderlijk voor die goede samenleving", zegt Vandewalle.

"Intussen is er ook het bezoek geweest van de paus, een sterk moment van dialoog tussen christenen en moslims. Maar dat is natuurlijk een doorn in het oog van de jihadistische groepen en dat betalen de christelijke minderheden cash.", voegt De Volder daaraan toe.

Kritiek op Sisi

"Egypte staat onder een zeer sterke militaire dictatuur van generaal Sisi, maar dat betekent niet de veiligheid absoluut verzekerd is", zegt De Volder. "Bij de vorige aanslag heeft Sisi de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor heeft de regering heel veel macht om terrorisme aan te pakken, maar dat deze aanslagen nog altijd verder gaan, laat zien dat dit beleid niet werkt", zegt Vandewalle. "De aanpak van Sisi is heel erg militair gericht, maar hij heeft geen oog voor het grotere verhaal."

Een groot probleem is namelijk de situatie in de gevangenissen in Egypte. "Het is algemeen bekend dat de gevangenissen een broeihaard zijn voor extremisme en terrorisme en dat er gefolterd wordt. Heel vaak wordt verteld dat extremisme en jihadisme zich vooral verspreiden via het gevangeniswezen, en dat is iets wat niet wordt aangepakt", stelt Vandewalle.

"Er is steeds meer kritiek op Sisi, ook van de christenen die traditioneel voor de regering zijn, maar er gaan steeds meer stemmen op uit de koptische gemeenschap dat zij niet genoeg worden beschermd en dat de overheid veel praatjes heeft, maar dat er in feite geen verandering is", besluit Vandewalle.

Meest gelezen