"FBI neemt Trumps schoonzoon Jared Kushner in het vizier"

Het FBI-onderzoek naar de banden tussen Rusland en de Trump-campagne spitst zich ook toe op Jared Kushner, de schoonzoon en adviseur van president Donald Trump. Dat berichten Amerikaanse media op basis van bronnen bij de speurders. Kushners naam werd vorige week ook al genoemd. Hij zegt dat hij zal meewerken met het onderzoek als dat hem gevraagd wordt.

Kushner is de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka. De 36-jarige vastgoedmakelaar speelde een leidende rol in de presidentiële campagne vorig jaar en na de verkiezingsoverwinning werd hij een van de belangrijkste adviseurs van de president, die hem onder meer verantwoordelijk stelde voor de vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten.

The Washington Post berichtte een week geleden al dat een topfiguur binnen het Witte Huis nader onderzocht werd door de speurders die zich bezighouden met het Rusland-schandaal. Er werd toen gespeculeerd dat het om Kushner zou gaan, van wie geweten is dat hij contacten heeft gehad met Russische diplomaten. The Washington Post en NBC News schrijven nu, op basis van anonieme bronnen bij het onderzoek, dat het effectief om Kushner gaat. Officiële bevestiging is er niet, maar het bericht wordt ook niet tegengesproken.

Naam van Russische ambassadeur duikt weer op

Meer specifiek kijken de speurders nader naar de ontmoetingen die Kushner had met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak, een naam die al vaker is opgedoken in de affaire, en Sergej Gorkov, de baas van Vnesjekonombank. Dat is een Russische bank waartegen Amerikaanse sancties gelden sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne. Het zijn die ontmoetingen waarover de onderzoekers meer willen te weten komen.

Dat Kushner onderzocht wordt door de FBI betekent niet dat hij verdacht wordt van een misdrijf. The Washington Post schrijft ook dat hij niet genoemd wordt als "de centrale focus" van het onderzoek. Wie is dat wel? Voorlopig spreken we dan over Michael Flynn, de voormalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, en ex-campagneleider Paul Manafort, die in die functie door Steve Bannon werd vervangen. Van Manafort is bekend dat hij banden had met het Kremlin en het voormalige Oekraïense regime.

Kushner belooft medewerking

Kushners advocaat Jamie Gorelick laat in een persbericht weten dat zijn cliënt "zich al vrijwillig had aangemeld om met het Congres te delen wat hij weet over die bijeenkomsten". Daarmee wordt verwezen naar de hoorzittingen in het Amerikaanse parlement. "Hij zal voor elk ander onderzoek hetzelfde doen."

Het FBI-onderzoek, dat nu geleid wordt door speciale aanklager Robert Mueller, moet een licht werpen op de mogelijke "coördinatie" tussen leden van de entourage van president Trump en de Russische overheid.

Meest gelezen