"Ladies night" voor de first lady's: waarover hebben zij het gehad? En wie was die ene first man?

Terwijl de regeringsleiders gisteren druk in de weer zijn geweest met allerlei topontmoetingen en het nieuwe NAVO-hoofdkwartier, hebben de echtgenoten ook een programma afgewerkt. 's Avonds werkte het Belgische hof een heuse "ladies night" uit met wandeling in de koninklijke serres en een diner in Laken. Als u denkt dat de vrouwen - en warempel die ene man - het enkel gehad hebben over het stralende weer en hun kroost, dan hebt u het goed mis. Waarover hebben ze het nog gehad?

De koninklijke serres in Laken zijn sinds 5 mei gesloten voor het grote publiek, maar gisteren waren ze het decor voor een fikse wandeling van een uur voor de first ladies. Koningin Mathilde ontving de dames en leidde ze gezwind rond tussen de paviljoenen in art nouveaustijl en de tropische planten. Mathilde nam haar gezelschap ook mee in het atelier van Koningin Elisabeth waar ze het uiteraard had over haar passie, de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Momenteel bereiden de twaalf finalisten zich in afzondering voor op de finaleweek van volgende week. 

Wie goed oplette, heeft vast ook een man tussen de vrouwen gespot. De moedige kerel was Gauthier Destenay, de echtgenoot van de Luxemburgse premier Xavier Bettel. Heel wat mannelijke partners van vrouwelijke regeringsleiders laten het vaak afweten. Ze zijn echter wel uitgenodigd. Heeft u ooit al de man van de Duitse bondskanselier Angela Merkel gespot? Of van de Britse Theresa May?

Maar Destenay, een Belgische architect trouwens, duikt wel vaker op. Zo vergezelde hij onlangs nog Bettel en de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume op de rode loper van het Filmfestival van Cannes. Eind maart werden Bettel en Destenay nog ontvangen in het Vaticaan door paus Franciscus.

First lady's hadden het over kinderen aan tafel: vermiste kinderen

De wandeling werd gevolgd door een groepsfoto en diner in Laken. 25 mei is National Missing Children's Day en als erevoorzitster van Child Focus België opende Mathilde de gesprekken aan tafel door het te hebben over kwetsbare kinderen en jongeren. Ook de noodzaak om kinderen te begeleiden op internet en sociale media kwam aan bod. Op de eerste dag van president Trumps bezoek aan Brussel stelde de koningin first lady Melania Trump ook al voor aan Heidi De Pauw, CEO van Child Focus. 

Voor de fashionista's onder ons: de koningin droeg een jurk van modehuis Natan. Melania Trump liet zich in de broeierige serres voor het eerst zien in ontblote schouders met opvallend hoge sandalen. De zwarte jurk is een ontwerp van het Italiaanse D&G (Dolce & Gabbana). Het merk kreeg al heel wat te verduren op sociale media. Volgers bleken boos omdat het modehuis een Trump kleedde. Melania Trump heeft evenwel niet alleen D&G gedragen in Brussel. Bij de ontvangst op het paleis door koning Filip droeg ze een stijlvol, grijs ensemble (video) van de Amerikaanse ontwerper Michael Kors. Kwestie van de kritieken in eigen land te counteren.

Meest gelezen