"Pokerface van Melania is subtiele kritiek op haar rol als first lady"

Is Melania Trump diepongelukkig? Die vraag kreeg ook de afgelopen dagen weer de nodige weerklank, nadat beelden van een eventuele handenruzie tussen haar en haar echtgenoot Donald Trump viraal gingen. Bovendien keek ze op diverse festiviteiten erg nors en leek ze liever rechtsomkeer te maken dan alle ogen op zich gericht te krijgen. Terwijl ze tijdens bezoeken aan bijvoorbeeld de kinderziekenhuizen in Rome en Brussel wél leek te genieten. Misschien is de verklaring eenvoudiger dan gedacht: de first lady wil zelf bepalen hoe ze zich voelt. En als versiering op de achtergrond wat hersenloos staan glimlachen hoort daar blijkbaar niet bij.

Het was nieuwswebsite The Washington Post die enkele dagen geleden de "poker face" van Melania aftoetste tegenover het verleden: "Dit is zo atypisch voor de Amerikaanse first lady’s, die een soort gezichtsdiplomatie nastreven waarbij plezier, geluk of tenminste enige interesse in hetgeen rondom hen gebeurde, centraal stonden. Terwijl het bij Melania opvalt dat ze zich zelfs tegenover fotografen niet verplicht voelt om zich bloot te geven."

"Voor iemand die ooit fotomodel geweest is, is het duidelijk dat ze getraind is in de kunst van de non-verbale communicatie."

Daarna maakte ook nieuwswebsite Fortune volgende analyse: "Haar gezichtsuitdrukkingen staan in schril contrast met die van vroegere first lady’s die voortdurend een glimlach op hun gezicht hadden, terwijl ze hun man tijdens publieke evenementen vergezelden."

Over het waarom van Melania’s "poker face" waren beide nieuwswebsites unaniem: ze wil een statement maken, subtiel maar duidelijk.

The Washington Post: “Dat ze geen glimlach op haar gezicht toont heeft vooral te maken met het feit dat ze op een erg subtiele manier enerzijds zelf bepaalt hoe ze zich uitdrukt en anderzijds rebelleert. Ze wil zich wel tonen, maar ze zal geen showtje opvoeren."

Fortune: "Haar gelaatstrekken geven eigenlijk de last van een first lady weer, namelijk dat ze een ceremoniële rol heeft, waarbij je je alleen maar moet laten zien. En wat alleen maar het gevolg is van het feit dat je een relatie hebt met een man met macht."

"De gezichtsuitdrukking van Melania is een oorveeg aan de maatschappij die nog altijd vraagt dat vrouwen, in plaats van hun eigen emotionele toestand te bepalen, hoe dan ook almaar lief lachen", besloot Fortune.

Meest gelezen