"Trump heeft veel bijgeleerd over het klimaat"

Op de bijeenkomst van de G7 op Sicilië is de hele dag ingepraat op de Amerikaanse president Trump om zijn dreiging om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen in te trekken. Over de bestrijding van het terrorisme zijn de zeven het al wel eens geraakt.

Tijdens zijn verkiezingscampagne had Trump gezegd dat de VS zich zou terugtrekken uit het akkoord van Parijs, maar onder meer door de verdeeldheid daarover binnen zijn regering, heeft hij de daad nog niet bij het woord gevoegd.

Alle leiders hebben geprobeerd om Trump te overtuigen van het belang van het klimaatakkoord, zegt de Duitse bondkanselier Angela Merkel, maar voorlopig zonder resultaat. De Italiaanse premier, de gastheer op deze top heeft er nog vertrouwen in dat ze eruit zullen geraken, hij geeft Trump nog een nacht om erover te slapen, ze hebben nog een dag de tijd want de top duurt tot morgenavond.

Een medewerker van Trump deelde na de beraadslagingen mee dat de opvattingen van de president over het klimaatakkoord "evolueren". Hij voegde eraan toe dat de president vandaag "een hoop heeft opgestoken" over het onderwerp. "Hij kwam hier naartoe om te leren, om slimmer te worden." Toch is de kans groot dat Trump pas na zijn terugkeer in de VS de knoop zal doorhakken.

Terrorisme

Over de bestrijding van terrorisme werd er wel snel een overeenkomst bereikt. In een gezamenlijke verklaring roepen de zeven landen internetbedrijven en sociale media op om meer te doen om extremistische propaganda van internet te halen.

Over een ander gevoelig onderwerp, de internationale handel, zou er ook vooruitgang zijn geboekt. Trump heeft het niet begrepen op landen die een groot overschot hebben op hun handelsbalans met de VS, zoals Duitsland. De Amerikaanse president zou graag zien dat Duitsland bijvoorbeeld minder auto's exporteert naar de VS en in de plaats in de VS zelf fabrieken zou openen.

Meest gelezen