Antwerpse advocaat: "Dokters, professoren... ze staan allemaal in adresboekjes van drugsdealers"

"Als men drugsdealers oppakt, kom ik vaak tot de vaststelling dat alle geledingen voorkomen in hun adresboekjes: van advocaten, dokters en professoren tot havenarbeiders en jong en oud." Advocaat Kris Luyckx kijkt dan ook niet op van de nieuwe cijfers die aantonen dat het aantal mensen dat hulp zoekt voor een cocaïneverslaving fors is toegenomen. Bij "De wereld vandaag" vertelde hij wat hij allemaal in de praktijk tegenkomt.
© Jonas Gilles/Reporters

"Ik heb natuurlijk wel beroepsgeheim", zo begon Luyckx in "De wereld vandaag" op Radio 1, "maar ik kom regelmatig wat bekende namen tegen (in de klantenbestanden van drugsdealers nvdr.). "Bekende Vlamingen maar ook andere bekende beroepen. Wanneer je met drugsdealers praat, gaan die er zelfs vaak prat op dat ze bekende mensen bij hun klanten hebben. Geen enkele beroepsgroep is dus immuun voor drugsgebruik."

Vandaag de dag draaien dealers echt overuren, zegt Luyckx. "Ik heb cliënten die drie à vier verschillende koeriers op pad hebben. In het weekend hebben ze een soort bol.com waar men aan 50 euro voor een gram drugs kan bestellen. Men krijgt de drugs dan binnen het halfuur geleverd."

Drugs niet schaarser door war on drugs

Luyckx erkent dat de stad Antwerpen de laatste jaren enorm heeft ingezet op de war on drugs. "Er worden nu meer drugsdealers opgepakt. Maar het zou logisch zijn dat als je meer drugsdealers oppakt, dat de drugs schaarser worden en dus duurder worden. Maar dat is het niet. Ik zie dat dealers nu ook promoberichtjes naar hun klanten sturen: "vijf kopen is drie betalen". Dat wil toch zeggen dat er meer aanbod en concurrentie is?"

"Het is mijn ervaring dat daar waar het vroeger meer openlijk gebeurde, -echt op straat- dat er nu meer alternatieve circuits zijn en dat mensen nog meer in de schaduw bewegen. Het is echt ondergronds gegaan. Vroeger had je nog meer mensen die op de hoek van de straat stonden, waar iedereen van wist dat je daar drugs kon halen. Dat is nu heel wat minder omdat men heel hard op die straatverkopers heeft gewerkt. Maar nu is een sms'je genoeg om drugs te laten afleveren in je brievenbus. Het is wat dat betreft veel toegankelijker en spijtig genoeg zie je meer en meer mensen die door de toegankelijkheid meer en meer verslaafd geraken en dan krijg je signalen zoals vandaag, namelijk dat er veel mensen verslavingsproblemen hebben."

Alleen harde repressie helpt niet

Een pasklare oplossing is er echter niet volgens Luyckx. "Ik zou niet zeggen dat preventie altijd de grote oplossing is, maar hier zie je het beste voorbeeld: alleen heel harde repressie helpt ook niet." Maar sensibilisering is dus een heel belangrijk gegeven, benadrukt Luyckx. "We krijgen toch ook regelmatig dossiers van drugsdoden, jongeren die sterven aan een overdosis, die dan meestal een cocktail van drugs blijkt te zijn. Dat zijn vaak heel stille getuigen van hoe het verkeerd kan zijn. Drugs is heel toegankelijk, het is klein, het zorgt voor een roes maar de klap achteraf is heel groot."

Ook "Terzake" ging op onderzoek: Snuiven aan de Schelde, hoe gemakkelijk gaat dat?

Meest gelezen