Brandfase rood van kracht voor Antwerpse natuurgebieden: toegang wordt afgeraden

Het is erg droog in de Antwerpse natuurgebieden, het Agentschap Natuur en Bos heeft daarom de brandfase rood in werking gesteld, wat vrij uitzonderlijk is. In de provincie Limburg geldt brandfase oranje. Natuur en Bos waarschuwt om extra voorzichtig te zijn.
© W. Pattyn - creative.belgaimage.be

Brandfase rood staat voor acuut brandgevaar. De toegang tot  de Kalmthoutse Heide, Eksterheide, De Merode, Most-Keiheuvel en Tielenheide wordt afgeraden. "Op dit moment vragen we de mensen om niet te gaan wandelen op de Kalmthoutse Heide, op het Groot of Klein Schietveld", zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos."Het is er niet aangenaam en  niet veilig."

"Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen", klinkt het op de website van Natuur en Bos. "Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein."

Beheerders en brandweer zijn tijdens de brandfase oranje extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en worden er meer materieel en mankracht ingezet. Het heeft al een hele tijd niet meer geregend en daarom worden ook de brandtorens in de natuurgebieden overdag bemand.

De brandfase oranje in Limburg geldt voor 67 natuurgebieden. Onder meer in Bosland, het natuurgebied tussen Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt, in het Nationaal Park Hoge Kempen en in de mijnterrils van Beringen en Heusden-Zolder moeten de bezoekers extra waakzaam zijn. 

De volledige lijst van natuurgebieden waar de fase oranje geldt, is terug te vinden op de website www.natuurenbos.be.

Meest gelezen