De Grauwe: "Militaire investeringen zijn slechte investeringen"

Vanuit puur economisch oogpunt zijn militaire investeringen heel slechte investeringen. Dat zegt Paul De Grauwe, econoom aan de London School of Economics, in "De vrije markt". Volgens De Grauwe voegen militaire investeringen niets toe aan de productiecapaciteit van een land.

"Als je investeert in machines, vrachtwagens, infrastructuur, dan ga je in de toekomst meer kunnen produceren", voert De Grauwe aan. "Maar met militaire uitgaven gebeurt dat dus niet."

Nochtans werken in de VS momenteel zo'n 146.000 mensen aan de ontwikkeling van de F-35, DE Joint Strike Fighter die wordt aangeprezen als de opvolger van de F-16. "Ik betwist niet dat zoiets vandaag geen productie en, tewerkstelling tot stand zal brengen, maar dat gebeurt met alles", zegt De Grauwe.

"Ik heb het hier over de notie "investeren": vandaag iets produceren dat toelaat in de toekomst meer te produceren. Als de overheid echt begaan is met spitstechnologie of nieuwe wetenschappelijke bevindingen, dan kan ze daar meer middelen in steken. Dan ben ik er zeker van dat dit een groter effect zal hebben dan defensieuitgaven."

Dat meer defensie ook meer veiligheid kan betekenen, betwist de econoom niet. "Maar dat valt buiten de economische analyse."

"De vrije markt" wordt zaterdag om 12.34 uur uitgezonden op Eén. U kan de uitzending ook bekijken op onze website en op VRT NU.

Meest gelezen