Deze 22 NAVO-landen betalen te weinig

De Amerikaanse president Donald Trump haalde gisteren uit naar de "23 NAVO-lidstaten" die de beloofde ondergrens van 2 procent van het bbp niet halen voor hun defensie-uitgaven. De NAVO zelf komt uit op 22 landen omdat IJsland niet wordt meegerekend wegens geen leger. België bengelt hoe dan ook achteraan het peloton.
President Trump en NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg

President Trump sprak gisteren duidelijke en directe taal aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie die geen 2 procent van hun bbp investeren, moeten dringend meer geld uitgeven. Zo niet dreigt de alliantie te verzwakken en bovendien is het oneerlijk voor de Amerikaanse belastingbetaler, luidde de boodschap van de inwoner van het Witte Huis.

De cijfers bewijzen het: de Verenigde Staten staan eenzaam aan kop wat betreft uitgaven voor defensie. In 2016 investeerde Washington liefst 680 miljard dollar in het leger, goed voor ruim 3,6 procent van het Amerikaanse bbp. Dat is ruimschoots boven de grens van 2 procent die de NAVO-lidstaten hebben afgesproken. Vier andere landen halen ook de grens van 2 procent:

  • Griekenland (2,36 procent)
  • Estland (2,18 procent)
  • Verenigd Koninkrijk (2,17 procent)
  • Polen (2,01 procent).

Slechts vijf NAVO-landen halen dus de limiet. 22 andere landen zitten er onder. En soms ver onder de grens. Zo investeert ons land slechts 0,91 procent van het bbp in defensie. Enkel Spanje (0,90 procent) en het kleine Luxemburg (0,42 procent) doen het nog slechter.

De boodschap van president Trump om extra te investeren, is niet nieuw en verraste premier Charles Michel dan ook niet. Michel heeft beloofd om progressief meer te zullen investeren. Maar een engagement om de grens van 2 procent te bereiken, ging de Belgische premier niet aan. "België blijft nog steeds een betrouwbare partner in de ogen van Washington", verzekerde Michel. Hij verwees daarvoor onder meer naar onze bijdrage aan de internationale coalitie tegen terreurgroep IS.

Meest gelezen