Een fiscale zaak bij het Brusselse hof van beroep? In het slechtste geval wachten tot 2027

Een Nederlandstalige fiscale zaak bij het Brusselse hof van beroep aanspannen? In het slechtste geval heeft de rechter pas in 2027 tijd. Het Brusselse hof heeft in fiscale dossiers een historische gerechtelijke achterstand die maar niet weggewerkt raakt. Maar waar komt die achterstand vandaan? En belangrijker nog: wat kan er aan gedaan worden?
Foto Kurt bvba
Archiefbeeld

"Asjemenou, zaak inleiden bij fiscale kamer Hof van beroep in Brussel in juni 2017 staat tot november 2027 (!) op wachtlijst." Deze opmerkelijke boodschap stuurde advocaat en docent fiscaal recht aan de VUB Mark Delanote enkele dagen geleden via Twitter de wereld in.

Lees verder onder tweet.

De tijdsspanne van tien jaar was Delanote te weten gekomen toen hij voor een cliënt belde naar de fiscale griffie van het Brusselse hof van beroep. "De staat is veroordeeld tot een terugbetaling van een aanzienlijk bedrag aan belastingen aan mijn cliënt, maar ging in beroep. Tijd is in dit dossier belangrijk voor mijn cliënt, dus ik heb gebeld naar de fiscale griffie van het hof."

"Tot mijn grote verbazing deelde men mij daar mee dat de zaak nog minstens tien jaar op een wachtlijst zou staan. Dat heeft mij bijzonder gechoqueerd. Vier à vijf jaar, daar hebben we mee leren leven in het fiscale landschap, hoewel dat ook al ontegensprekelijk veel te lang is. Maar als we nu merken dat die drempel van tien jaar overschreden wordt, dan is er echt iets aan de hand."

"Op dit moment draaien we break-even, maar kunnen we achterstand niet wegwerken"

Peter Hartoch, persrechter bij het hof van beroep in Brussel, bevestigt dat er een probleem is, maar nuanceert tegelijkertijd ook. "Volgens de theoretische modellen klopt de berekening van tien jaar, maar dit is een simulatie die rekening houdt met de huidige bezetting. Op dit ogenblik is er maar één magistraat die zich één keer per maand bezig houdt met dit type dossiers. Dat is door bepaalde omstandigheden: collega’s die niet vervangen zijn, iemand die een groot strafonderzoek voert… Wanneer deze situatie zich – binnen afzienbare tijd – normaliseert gaan we terug naar vier zittingen om de vier weken. En dan wordt de wachttijd ook gedeeld door vier." Vanaf september komen er twee rechters bij, wat de werkdruk al wat zou verminderen.

Het Brusselse hof van beroep kampt – meer dan andere hoven van beroep in Vlaanderen – met een historische achterstand die al een tiental jaren aansleept. "We draaien op dit moment break-even: we behandelen evenveel zaken als er nieuwe binnenlopen. Maar dat laat ons niet toe om die achterstand (die op dit ogenblik 250 dossier bedraagt) weg te werken."

Fiscalisten: door velen gegeerd en de magistratuur trekt aan het kortste eind

Bovendien, zo benadrukt Hartoch, is het moeilijk om rechters aan te trekken die thuis zijn in de fiscaliteit. "We hebben een tekort aan fiscale magistraten, net omdat fiscalisten gegeerd worden in het bedrijfsleven en de advocatuur. Binnen de magistratuur zijn de voorwaarden een heel stuk minder aantrekkelijk dan wanneer iemand aan de slag kan in de privésector."

Gunstigere loonvoorwaarden kunnen dan ook een oplossing voor het probleem zijn, laat Hartoch weten. "Bepaalde specialismen zijn meer gegeerd en hebben een hogere marktwaarde. Een hoger loon of bepaalde supplementen, zoals dat nu al gebeurd bij het Openbaar Ministerie - kunnen dan ook voor een oplossing vormen."

De cijfers op een rijtje

  • Het Brusselse hof van beroep heeft in totaal 4.970 burgerlijke zaken, die klaar zijn voor behandeling (dus zowel familiezaken, commerciële zaken als fiscale zaken), op de wachtlijst staan.
  • De kortste termijn bedraagt enkele maanden, gemiddeld duurt het 2 à 2,5 jaar.
  • De fiscale zaken zijn de recordbrekers.
  • Voor een Franstalige fiscale zaak met drie rechters loopt de wachttijd op tot februari 2019, voor een zaak met één rechter tot juni 2019. Een Nederlandstalige fiscale zaak met drie rechters moet wachten tot maart 2020.
  • Nederlandstalige fiscale zaken met één rechter spannen de kroon. Voor een nieuwe zaak heeft de rechter pas vanaf november 2027 tijd.

 

Meest gelezen