Francken woest op Kif Kif na cartoon waarop hij als IS-gijzelaar te zien is

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is woest op de interculturele organisatie Kif Kif. Aanleiding is een gefotoshopt beeld dat bij een opiniestuk op de website van de organisatie is verschenen. Op dat beeld is te zien hoe een IS-strijder op het punt staat om twee gijzelaars, meer bepaald Francken en Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, te onthoofden.

Het beeld van Francken en Rutten werd bij een opiniestuk geplaatst waarin verder werd ingegaan op de heisa rond een cartoon die (intussen ex-)N-VA-jongerenondervoorzitter Dylan Vandersnickt online had geplaatst. 

Op die cartoon was te zien hoe het als moslim aangeklede animatiefiguurtje Pepe the Frog - het symbool van de Amerikaanse extreemrechtse alt-right-beweging - een blond meisje verkracht. Op dat meisje was het hoofd van een linkse activiste geplaatst. Die laatste diende klacht in en uiteindelijk stapte Vandersnickt op als ondervoorzitter.

Het opiniestuk van Kif Kif ging daar dus verder op door. Maar het daarbij geplaatste beeld van Francken en Rutten schoot meteen in het verkeerde keelgat. Op Twitter haalde Francken dan ook uit naar Kif Kif en schreef hij dat hun subsidies naar linkse politieke haatcampagnes gaan. "Vlaams belastinggeld voor linkse haat".

Verder verwees hij ook naar het ontslag van de N-VA-jongerenondervoorzitter na de misplaatste cartoon, met de vraag of de auteur van het Kif Kif-artikel dat ook zou doen. "Die vergelijking moet je dan ook doortrekken", aldus Francken.

Auteur reageert

De auteur in kwestie, Jonas Slaats, heeft nu op de website van Kif Kif een mededeling geplaatst. "Mijn vorig opiniestuk bevatte in eerste instantie een choquerend beeld waarbij Gwendolyn Rutten en Theo Francken afgebeeld worden als slachtoffers van IS. Het leidde meteen tot de nodige ophef. Dat was natuurlijk ook verwacht. En dat was meteen ook de reden waarom het onmiddellijk verwijderd werd."

Hij beschrijft vervolgens dat het opzet van zijn artikel was om de "hypothetisch gestelde vraag" te stellen "en meteen te beantwoorden": zou dergelijk beeld tot grote verontwaardiging leiden? Een punt dat volgens Slaats nu ook meteen gemaakt is. 

Hij betreurt echter dat Francken zo snel heeft gereageerd "terwijl we over de minstens even afgrijselijke, gruwelijke en degoutante collage van de ondervoorzitter van jong-N-VA de staatssecretaris nog niet hadden gehoord."

Slaats besluit daarop het volgende: "Ik laat het beeld (van Francken en Rutten nvdr.) met plezier verwijderen. Het is en blijft immers een grensoverschrijdend beeld. Maar laat voor een laatste maal ook dit duidelijk zijn: een beeld waarin een activiste verkracht wordt en andere activist onder schot gehouden is eveneens grensoverschrijdend."

Meest gelezen