Islamitische strijders belegeren Filipijnse stad: Duterte stelt noodtoestand in

“Mijn boodschap voor de terroristen aan de andere kant is dat we dit nog steeds via dialoog kunnen oplossen. Als ik ze niet kan overtuigen om te stoppen met vechten, dan zullen we vechten.” Met deze woorden richtte de Filipijnse president Duterte zich vandaag tot de islamitische strijders die al enkele dagen de stad Marawi belegeren. Er vielen daarbij al tientallen doden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op het Filipijnse eiland Mindanao geldt sinds enkele dagen de noodtoestand. President Rodrigo Duterte kondigde die af, nadat islamitische strijders van de Maute-groep de stad Marawi waren beginnen in te palmen. Het is er nu zeer onrustig: burgers vluchten weg, er vielen al tientallen doden en er is nu vrees voor de opkomst van terreurgroep IS in Zuid-Oost-Azië.

De stad Marawi wordt sinds dinsdagavond belegerd door IS-militanten. Zij overwonnen Filipijnse strijdkrachten die op dat moment in de stad een klopjacht hielden tegen Isnilon Hapilon, de leider van IS op de Filipijnen. Sindsdien wapperen de zwarte vlaggen van IS op verschillende gebouwen en voertuigen in de stad.

Terwijl de gevechten tussen het Filipijnse leger en de militanten aanhouden, vluchten burgers massaal weg uit de stad. Het Filipijnse leger krijgt de stad moeilijk terug in handen. Autoriteiten verklaren dat de extremisten zich in de woningen verschansen, zelfgemaakte bommen verstoppen en burgers gijzelen.

De militanten behoren tot de Maute-groepering. Deze kwam voort uit het Moro Islamic Liberation Front, een islamitische afscheidingsbeweging op de Filippijnen. Deze radicale islamistische groep werd geïnspireerd door IS, maar volgens brigadier-generaal Restituto Padilla is er geen bewijs dat ze materieel door de terreurbeweging worden gesteund. “Maar die kleine groeperingen werken hard om erkenning en fondsen te krijgen”, voegde hij eraan toe.

Omstreden maatregel

Duterte kondigde intussen de staat van beleg af voor het hele eiland Mindanao. Het eiland omvat ongeveer een derde van het Filipijnse grondgebied. Het is ook hier dat de belegerde stad Marawi zich bevindt. Marawi is met 200.000 inwoners een van de grootste moslimsteden van de Filippijnen. Het land kent een grote meerderheid katholieken.

Door de noodtoestand krijgen het leger en de politie op Mindanao absolute bevoegdheden. Duterte vertelde de troepen dat ze “om het even wie konden arresteren en om het even welk huis mochten doorzoeken zonder bevelschrift”.

Er komt ook kritiek op de beslissing van Duterte om de noodtoestand in te roepen. Op vrijdag trokken honderden demonstranten naar het presidentiële paleis om tegen de maatregel te protesteren. Ze vrezen dat Duterte de noodtoestand zal uitbreiden naar de rest van het land om zo zijn macht te verstevigen. Duterte ligt reeds onder vuur. Zo liet hij toe dat duizenden mensen buitengerechtelijk werden geëxecuteerd in de strijd tegen drugs.

Meest gelezen