Minister Bellot werkt aan "alle fietsers tegelijk groen" op kruispunten

Tegen eind volgend jaar zouden fietsers en voetgangers op kruispunten met verkeerslichten tegelijk groen moeten krijgen, terwijl het gemotoriseerde verkeer moet wachten voor het rode licht. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wil zo de veiligheid voor de zwakke weggebruikers verhogen.

Minister Bellot is bereid om het principe AFTG - alle fietsers tegelijk groen - in de vernieuwde wegcode op te nemen. Die wordt tegen eind 2018 hervormd. AFTG moet het risico op ongevallen met fietsers en voetgangers doen dalen.

Verkeersspecialist Jef Van den Bergh van CD&V legt uit hoe het werkt: "Fietsers uit alle richtingen zullen dan op een kruispunt tegelijk groen licht krijgen om hun oversteekbewegingen te maken; dat kan rechtdoor, diagonaal of rechts/linksaf. Dat zorgt ervoor dat fietsers niet langer in conflict komen met gemotoriseerd verkeer waardoor de kruispunten veiliger worden."

AFTG wordt vandaag al toegepast in sommige Nederlandse en Duitse steden. Eens het principe in de wegcode staat, kunnen de wegbeheerders - dat zijn de gewesten of de gemeenten- zelf beslissen of zij hun kruispunten al dan niet aanpassen aan het principe.

Meest gelezen