Onderzoek naar dodelijke bombardement in Mosul bevestigt: België niet betrokken

Uit het onderzoek naar de dodelijke luchtaanvallen van 17 maart tegen IS in Mosul, in Irak, is gebleken dat er geen Belgische F-16's betrokken waren. Het rapport legt de verantwoordelijkheid voor het hoge dodental volledig bij IS, dat explosieven zou hebben aangebracht in het gebouw, om vervolgens een aanval uit te lokken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In de periode dat de luchtaanval plaatsvond, waren Belgische F-16's actief in Irak in de strijd tegen IS. Enkele weken na de aanval, waarbij meer dan 100 burgerdoden vielen, kwamen er berichten dat ons land mogelijk betrokken was.

Dat ons land niet verantwoordelijk is voor de luchtaanval, had onze redactie eind vorige maand al vernomen uit bronnen dicht bij het dossier. Het Amerikaanse onderzoek komt tot diezelfde conclusie, zo bevestigde minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in de marge van de NAVO-top in Brussel.

Vandeput zei verontschuldigingen te verwachten van de parlementsleden die de mogelijke betrokkenheid van de Belgische toestellen aankaartten. Hij verwijst daarmee naar Kamerleden Wouter De Vriendt (Groen) en Alain Top (SP.A), die zeiden eind maart in "Terzake" dat het federaal parket een onderzoek had geopend naar de verantwoordelijken voor de vele slachtoffers.

Pentagon: "Aanval uitgelokt door IS"

Het Pentagon maakte de resultaten van het onderzoek naar de luchtaanval gisteren bekend. Daarin is sprake van een Amerikaanse aanval, er wordt geen melding gemaakt van andere leden van de internationale coalitie.

De Amerikanen leggen de verantwoordelijkheid voor de zware dodentol bij de tactiek van IS. Volgens het onderzoek was het bombardement gericht op twee IS-sluipschutters die zich in een huis verschuilden in Mosul en gebeurde dat op vraag van de Iraakse antiterrorismediensten. Die waren echter niet op de hoogte van de aanwezigheid van tientallen burgers in het huis.

Het huis werd volgens het onderzoeksrapport gebombardeerd met een relatief lichte bom. Die veroorzaakte echter een tweede explosie, waardoor het gebouw instortte en 105 mensen omkwamen. Volgens de onderzoekers hadden IS-strijders explosieven aangebracht in het gebouw en hebben ze vervolgens bewust een aanval uitgelokt, om de Amerikanen in de val te lokken.

Formeel bewijs is hier niet voor, maar volgens de Amerikaanse generaal Matt Isler, die ter plaatse ging in Irak om het onderzoek te voeren, is het een veelgebruikte tactiek van IS om tegenstanders fouten te doen begaan en burgers in te zetten als levend schild.

Meest gelezen