Opiniepeiling jaagt koers van pond omlaag

De koers van het Britse pond is fors gedaald, tot net boven de 1,14 euro. Dat is het gevolg van een nieuwe opiniepeiling voor de Britse verkiezingen van 8 juni. De socialisten van Labour lopen in die peiling verder in op de conservatieven van premier May.
2016 Getty Images

Volgens de peiling heeft Labour de achterstand tegenover de Conservatieven herleid tot 5 procentpunten. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat premier Theresa May en haar partij de verkiezingen gemakkelijk zouden winnen en dat had de koers van het pond doen stijgen.

"Het pond zal waarschijnlijk onder druk blijven staan totdat de verkiezingen voorbij zijn, ten minste als de peilingen blijven aangeven dat het een nipte race zal worden", zegt analist Jordan Rochester. "Het ergste wat kan gebeuren is als geen van de twee partijen een absolute meerderheid haalt."

Labour heeft laten weten een einde te willen maken aan de besparingspolitiek van de voorbije zeven jaren, maar die plannen vallen niet in goede aarde bij het bedrijfsleven. De Londense beurs trok wel licht aan, omdat een laag pond goed is voor de export. Volgend weekend volgen er nog een reeks opiniepeilingen. Het is afwachten of die de heropleving van Labour bevestigen.  

Meest gelezen