Peeters: "Communicatie met de collega's is heel belangrijk"

De Vlaamse regering heeft de afgelopen week geen goed figuur geslagen met de heibel over de boskaart. Voormalig minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt in "De afspraak op vrijdag" dat de manier waarop Geert Bourgeois de zaak naar zich toetrok gegarandeerd een heftige reactie moest uitlokken.

"Belangrijk is dat men een onderscheid moet maken tussen de inhoud en de manier waarop", zegt Peeters "en voor mij was het duidelijk dat het eigendomsrecht diep in de Vlaming is ingeworteld. Als daar aan geraakt wordt, dan krijg je heftige reacties, zoals hier is gebeurd."

"De minister-president heeft op een bepaald ogenblik de stekker uit het dossier getrokken. Dat is intern in de kern uitgepraat en het belangrijkste nu is dat het hoofdstuk gesloten is men een nieuwe poging gaat doen", maar de hele zaak toont wel aan dat er geen maatschappelijk draagvlak was voor het dossier en dat men heel omzichtig te werk moet gaan.

Chefsache

Geert Bourgeois verdedigde zijn beslissing om in te grijpen en de boskaart in te trekken met de term "chefsache", het recht en de plicht van de regeringsleider om in te grijpen indien nodig.

"Ik kende dat woord niet", zegt Peeters. "Bij mijn weten heb ik dat zelf als minister-president niet gedaan omdat communicatie met de collega's - en zeker met de vakminister - heel belangrijk is. Als je dat zo doet, dan moet je weten dat er een heftige reactie volgt en die is er ook geweest".

Schauvliege

Minister van Omgeving Schauvliege kwam beschadigd uit het hele dossier, maar dat is onterecht, vindt Peeters. "Ik trek volledig de kaart ter verdediging van Joke Schauvliege omdat dit een beslissing is geweest door heel de Vlaams regering. Schauvliege heeft een aantal zaken uitgevoerd. Ik denk dat het niet juist is te zeggen: mocht daar nu een sterke minister hebben gezeten dan wat dit anders geweest", zegt Peeters.

"Ruimtelijke ordening en leefmilieu is een verschrikkelijke opdracht met een hoge techniciteit en met een gevoeligheid die zeer groot is. In zo'n parcours heeft zij het vrij behoorlijk gedaan Zij wordt nu zo geframed op een manier die onrecht doet aan Joke Schauvliege", besluit Peeters. 

Herbekijk het volledig gesprek over de boskaart in "De afspraak op vrijdag"

Meest gelezen